του Γιώργου Νταλιάρη
Η τέχνη είναι ζωή και για τους καλλιτέχνες κάθε έργο είναι το μέσο για να αναπνεύσουν, να ζήσουν. Θέλει όμως αφοσίωση, αγάπη και ευγενή αισθήματα ώστε αυτή να έχει πραγματική αξία.
Για τον γλύπτη Κώστα Μητρά από τα Μύρα της Λάρισας η γλυπτική ήταν η διέξοδος που έδωσε άλλο νόημα σε μια όμορφή ζωή, όπου τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με καθημερινό αγώνα.
Ο Θεσσαλός καλλιτέχνης από μικρή ηλικία είχε μάθει να δημιουργεί. Αρχικά με απλά καθημερινά υλικά, εν συνεχεία σε ξύλο και τα τελευταία χρόνια στο μάρμαρο. Η γλυπτική υπήρχε μέσα από του από παλιά, αλλά άργησε να περάσει σε αυτό το επίπεδο. Όταν, τελικά, έκανε το βήμα, η ζωή του γέμισε ακόμη περισσότερο και πλέον δημιουργεί ικανοποιώντας την προσωπική του επιθυμία, ενώ τα έργα του ε΄θιναι προς πώληση.
Ο Κώστας Μητράς, δεν σπούδασε σε σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού, δεν παρακολούθησε σεμινάρια, αλλά αποτυπώνει αυτό που έχει στο μυαλό και στην καρδιά του. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει και μιλώντας στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ δίνει ένα μάθημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος την τέχνη και να μη δειλιάζει να πραγματοποιεί τα όνειρά του.
– Κ.Μητρά, πως μπήκε το «μικρόβιο» της καλλιτεχνίας μέσα σας;
«Θυμάμαι πως από μικρό παιδί έφτιαχνα διάφορα πράγματα με ξύλο και μεγαλώνοντας πήγα και σε άλλα υλικά που μπορούσα να βρω. Αργότερα, στην τεχνική σχολή που φοίτησα μου έδωσαν το προσωνύμιο “χρυσοχόος” γιατί τους έφτιαχνα πολλά πράγματα από διάφορα υλικά, όπως σταυρούς, δαχτυλίδια, κολιέ. Ο,τι φανταζόμουν και ήθελα να φτιάξω, το έφτιαχνα.
Αυτή μου η διάθεση να φτιάχνω πράγματα πέρασε και στο σπίτι μου, αρχίζοντας από τα θεμέλια του, το εσωτερικό και τον κήπο. Ετσι, κατάλαβα πως είχα μεγαλύτερες δυνατότητες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο πεθερός μου που κατασκεύαζε βιολιά, και ασχολήθηκα κι εγώ με αυτά. Στα βιολιά μου άρεζε να δημιουργώ περίτεχνα σχέδια τόσο στο σώμα όσο και στο μπράτσο».
– Το μάρμαρο πότε μπήκε στη ζωή σας; Γιατί το επιλέξατε;
«Από την πρώτη στιγμή που είδα καλλιτέχνη να σκαλίζει, πραγματικά μου άρεσε απίστευτα. Τελικά, πριν έξι χρόνια πέρασα στο υλικό αυτό. Αρχισα να διαβάζω και να βλέπω πράγματα γύρω από την τέχνη αυτή και δειλά-δειλά άρχισα. Παίρνοντας τα εργαλεία που χρειάζονταν, μόνος μου χωρίς να κάνω μαθήματα ή να βρεθώ κοντά σε κάποιον άλλο καλλιτέχνη, σκάλιζα το μάρμαρο. Το πρώτο μου έργο ήταν ένα βιολί, που το έβαλα στον τάφο του πεθερού μου, τον οποίον αγαπούσα και μου είχε δείξει πώς να κατασκευάζω βιολιά, από ξύλο βέβαια. Μετά έφτιαξα κι άλλα πράγματα, όπως ψάρια, πουλιά και μου άρεσε πολύ. Ακόμη και τη βρύση που έχω στο σπίτι μου την σκάλισα εγώ φτιάχνοντας μια γυναίκα. Εφτιαξα και τον εαυτό μου. Ισως επειδή κάθε καλλιτέχνης κρύβει μέσα του και λίγο ναρκισσισμό».

– Ποιο έργο σας ξεχωρίζεται;
«Είμαι πολύ περήφανος για τον Μ.Αλέξανδρο. Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και η έμπνευση μου ήρθε από ένα νόμισμα που βρήκα. Του έδωσα και μια πιο άγρια μορφή, έτσι όπως το ήθελα».
– Από πού εμπνέεστε κ.Μητρά; Τι άλλο θα θέλατε να δημιουργήσετε;
«Η έμπνευση είναι γύρω μου. Ο,τι υπάρχει εκεί έξω μπορεί να αποτελέσει το επόμενο έργο μου. Στόχος μου είναι να φτιάξω ένα άγαλμα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και τεχνική. Ξέρω πως για μένα είναι αρκετά δύσκολο, είμαι αυτοδίδακτος δεν έχω πάει σε σχολή και συζητάω με ανθρώπους που ξέρουν την τέχνη αυτή. Και επειδή μου αρέσει η μυθολογία και οι Ελληνες της αρχαιότητας θα ήθελα να κάνω τον Αχιλλέα.
Ομως, μου αρέσουν και αγάλματα της κλασικής Ελλάδας που φιλοτεχνήθηκαν από μεγάλους γλύπτες. Μου αρέσει πάρα πολύ ό,τι έχει κατασκευάσει ο Φειδίας, αλλά και νεότεροι γλύπτες έχουν πανέμορφα έργα όπως η Ωραία Κοιμωμένη του Χαλεπά».
– Ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, έχετε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και δυσκολίες.
«Θα έλεγα πως έχω τη δική μου τεχνική. Ο,τι έχω φτιάξει μέχρι τώρα το έκανα κατευθείαν πάνω στο μάρμαρο, χωρίς προσχέδιο, και μάλιστα δεν έχω πετάξει ποτέ υλικά, ή έσπασα μάρμαρο επειδή δε μου άρεζε. Βγήκαν όπως ακριβώς ήθελα. Κάθε μέρα γνωρίζω ακόμη περισσότερο την γλυπτική, μαθαίνω και γίνομαι καλύτερος.
– Πότε θα εκθέσετε τα έργα σας στο κοινό, ώστε να δείξετε και αυτό το κομμάτι του εαυτού σας;
«Είναι κάτι που πιστεύω πως θα γίνει σύντομα. Αυτή τη στιγμή έχω επτά έργα έτοιμα και θέλω να φτάσω στα 15-20 ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη έκθεση. Θα ήθελα να ικανοποιήσω από το αποτέλεσμα τον κόσμο που θα τα δει. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι πάρα πολύ αφοσιωμένος σε αυτά που κάνω που δεν έχω προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές ώστε τα έργα να βγουν στη δημοσιότητα. Οσοι πάντως τα έχουν δει, μ’έχουν παροτρύνει να τα εκθέσω, λέγοντάς μου πως έχω χάρισμα. Αλλά δεν είναι στόχος η προβολή τους, αλλά η ασχολία αυτή με γεμίζει και αυτό με ικανοποιεί απόλυτα».
Για να επικοινωνήσετε με τον κ.Κώστα Μητρά και για να μάθετε περισσότερα για τα έργα καλέστε στο 6978 547953.
