Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη
“Οι Διαθρησκειακοί Διάλογοι είναι σήμερα δεκτοί και χρήσιμοι, όταν γίνονται με ειλικρίνεια, σταθερότητα, ορθόδοξα και με εμμονή στην Πίστη μας και την αλήθεια, τον αληθινό λόγο της Εκκλησίας μας” δηλώνει μιλώντας αποκλειστικά στο “ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ” ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ.Ειρηναίος . Σημειώνει πως “επαγρυπνούμε ως Εκκλησία Κρήτης για τη διαφύλαξη των δικαίων μας”, σχολιάζει τις μπαλωθιές σε γάμους και βαπτίσεις στην Κρήτη, δηλώνει πως η Εκκλησία συμπάσχει με το λαό, απαντάει σε ερώτημα για το πως αντιμετωπίζει την παρέλαση υποψηφίων από την Αρχιεπισκοπή, μιλάει για τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα και βέβαια για τις εμπειρίες του από το Άγιον Όρος.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
-Σεβασμιώτατε, τι πρέπει να προσδοκούμε ως πιστοί και ως Έλληνες από τη νέα χρονιά που ξεκίνησε;
Ολοψύχως ευχόμαστε στο νέον έτος να αποκτήσουμε την ευλογία του Θεού πλούσια, την βοήθεια των Αγίων της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως των Αγίων της Κρήτης, την αλλαγήν τρόπου και πορείας ζωής πάντοτε κατά το θέλημα του και τον φωτισμόν του Θεού, την αλλαγήν τρόπου ζωής με τρόπον απλόν, ανθρώπινον, χωρίς υπερκαταναλώσεις, σπατάλες, την εργατικότητα και την δημιουργικότητα όλων μας, την οποίαν έχομε εγκαταλείψει, την μετάνοια ως αλλαγή τρόπου ζωής, την επανασύνδεσή μας με την Εκκλησία μας και τον τρόπον ζωής, τον οποίον έχει δείξει και υποδείξει διά μέσον των αιώνων εις τους ευλογημένους προγόνους μας, του Ελληνικού Γένους μας και με αυτές τις προϋποθέσεις την έξοδό μας από τις πολλές σημερινές κρίσεις και καταστάσεις.
-Με πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση επιλύθηκαν χρονίζοντα θέματα της Εκκλησίας της Κρήτης. Σε ποιο βαθμό είστε ικανοποιημένοι, τι αποτέλεσμα έχουν οι ρυθμίσεις αυτές και τι άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν;
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί χρονίζοντα, μείζονα θέματα της Εκκλησίας μας, έχουν πλέον επιλυθεί.
Ευχαριστούμε το Θεό και όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλαν για τη ρύθμιση των θεμάτων αυτών. Πρωτίστως με ευγνωμοσύνη αναφερόμαστε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υπουργόν Παιδείας και Θρησκευμάτων, τους Βουλευτές της Κρήτης, αλλά και όλους τους Βουλευτές, οι οποίοι εστήριξαν τα αιτήματα της Εκκλησίας μας.
Είμαστε όλοι μας, οι Συνοδικοί Αρχιερείς απόλυτα ικανοποιημένοι γι’ αυτές τις θετικές και ιστορικές εξελίξεις και έχομεν επισήμως εκφράσει τις ευχαριστίες μας προς όλους.
Γιά τις οποιεσδήποτε εκκρεμότητες είμαστε και θα είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπισή των, όταν θα έλθει η ώρα και επαγρυπνούμε ως Εκκλησία Κρήτης για τη διαφύλαξη των δικαίων μας, επ’ αγαθώ και ωφελεία του λαού.
-Πολύς λόγος γίνεται για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Πρόσφατα υπήρξε και η υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων, μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, της Αρχιεπισκοπής, των μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης και της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας Κρήτης «Φιλοξενία». Πόσο δύσκολο καθίσταται το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε;
Το κοινωνικόν έργο της Εκκλησίας μας εις τους χαλεπούς καιρούς που περνούμε γίνεται όλο και πιο δύσκολο και αναγκαίο. Οι ανάγκες, δυστυχώς, έχουν αυξηθεί θεαματικά και η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί με αδιαφορία.
Νιώθουμε και πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε και δεν θέλομε τίποτε άλλο, προσωπικώς τουλάχιστον, παρά μόνον να είμαστε πάντοτε με το λαό μας και τα προβλήματά του, οποιεσδήποτε και αν είναι οι εξελίξεις.
Όσον υποφέρει ο λαός μας, και υποφέρει πολύ, τόσον και το κοινωνικόν έργο της Εκκλησίας μας γίνεται πιο δύσκολο και ταυτόχρονα πιο αναγκαίο.
Δεν μας στενοχωρεί όμως αυτό καθόλου.
Συμπάσχομε με το λαό μας. Είναι χρέος μας να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τις προτεραιότητές του. Είμαστε και θα είμαστε ως Ποιμένες της Εκκλησίας μας, ένα με το λαό μας και δεν θα απομακρυνθούμε από αυτόν.
Είμαστε όλοι μας, η Εκκλησία του Θεού η Εκκλησία του Γένους μας.
-Ενόψει εκλογών πολλοί υποψήφιοι θα θελήσουν να συναντηθούν μαζί σας-αν δεν το έχουν πράξει ήδη. Τι τους λέτε;
Δεν απορρίπτομεν απολύτως κανένα άνθρωπον και κανέναν πολιτικόν, αν θέλει να επισκεφθεί την Ιεράν Αρχιεπισκοπή μας και να έχομε συζήτηση και επικοινωνία.
Είναι όλοι ανεξαιρέτως ευπρόσδεκτοι ως εικόνες και παιδιά του Θεού χωρίς κανένα φανατισμόν και μίσος.
Σε όλους αυτούς μιλούμεν αδελφικά, ανθρώπινα και κυρίως εκκλησιολογικά, απευθύνομε δε εις αυτούς μόνον τον λόγον της Εκκλησίας μας μέσα στο ήθος και το φρόνημα της. Επίσης, θέτομε όλους ενώπιον των ευθυνών τους, κυρίως, στις δυσκολίες τις οποίες βιώνομε τελευταίως και τονίζομε την ανάγκη της ενότητος, της υπευθυνότητος όλων και της κοινής προσπάθειας για το καλό της Πατρίδος.
Σαφώς δεν καλλιεργούμε κανένα μίσος και κανένα φανατισμόν εναντίον κανενός προσώπου ή διαφόρων καταστάσεων.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ σεβαστοί ως παιδιά και εικόνες του Θεού.
Γι’ αυτούς έχομε μόνον λόγον αγάπης, σεβασμού και καλωσύνης και τους καλούμε πατρικά να ενεργήσουν ο,τι καλύτερο μπορούν για τον Τόπο μας, στους δύσκολους καιρούς τους οποίους διέρχεται η Πατρίδα μας.
-Το καλοκαίρι που πέρασε είχατε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου χαρακτηρίζοντας καταιγιστική την«επιδρομή» από αιρέσεις που δέχεται το νησί. Τι μέτρα λαμβάνετε;
Όχι μόνον το καλοκαίρι που πέρασεν αλλά πάντοτε, οφείλομε να αγρυπνούμε και να προσέχομε το μέγα αυτό καυτό πρόβλημα της Εκκλησίας μας, η οποία πάντοτε αντιδρούσεν εις τις αιρέσεις και την διαστρέβλωση της αλήθειας του Θεού διά μέσον των αιώνων.
Οι αιρέσεις πάντοτε υπάρχουν σε μερικές περιστάσεις, σε εξάρσεις όπως και εις τις ημέρες μας, γι’ αυτό και καλούμαστε όλοι μας πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση, να παρατηρούμε τα φαινόμενα αυτά και να χρησιμοποιούμεν οποιονδήποτε τρόπον να αντιμετωπίζομε το μέγα αυτό πρόβλημα χωρίς όμως φανατισμό και μίσος, αλλά με ειρήνη, ηρεμία, διαρκή, μόνιμη και ακατάπαυστη εγρήγορση.
Εις την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας έχομε ιδρύσει Αντιαιρετικό Γραφείο, το οποίον έχει την ευθύνη να παρακολουθεί και να ενημερώνει για όλα τα θέματα των Αιρέσεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η Ορθόδοξη πίστη, η Παράδοση και το φρόνημά μας.
-Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί το νησί είναι και αυτό της οπλοχρησίας. Πως κρίνετε εσείς φαινόμενα όπως οι “μπαλωθιές” σε γάμους και βαπτίσια;
Το θέμα αυτό είναι πολυσήμαντο κατά την προσωπική μου γνώμη.
Δεν διανοούμαι να υπάρχει η οπλοχρησία και οι «μπαλωθιές», για να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άνθρωποι, να δημιουργούνται τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις, τις οποίες πολλές φορές έχομε βιώσει στο Νησί μας, σε διάφορες περιστάσεις.
Ποιός μπορεί να δέχεται και να χαίρεται για τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες είναι αδιανόητες για σήμερα και πάντοτε.
Παρά ταύτα προσωπικώς θέλω να σέβομαι τις ρίζες και την Παράδοσή μας εις την οποίαν μέχρι σήμερα υπήρχε και η οπλοχρησία και οι μπαλωθιές.
Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι στους καιρούς μας θα παύσωμε να είμαστε Κρητικοί και θα ισοπεδωθούμε με τις σημερινές καταστάσεις και νοοτροπίες του σύγχρονου κόσμου, πολλές από τις οποίες είναι χωρίς νόημα.
Πιστεύω ότι είναι καλό και αναγκαίο να μην χάσωμε την Κρητική ιστορική και Παραδοσιακή μας ταυτότητα, να μείνωμε αυτό που είμαστε, αλλά και να είμαστε συνετοί, αυθεντικοί, αληθινοί, προσεκτικοί, να μη χρησιμοποιούμε τα όπλα για θανάτους και τραυματισμούς, ούτε για δύσκολες καταστάσεις, αλλά μόνον για την έκφραση της χαράς και του ενθουσιασμού μας, σε ώρες και περιστάσεις χαράς, εορτής και ενθουσιασμού, όπως αυτό έχει εξυπηρετήσει την Παράδοση και την μέχρι σήμερα Ιστορία μας.
-Ποια η σημασία κατά την άποψή σας των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων; Οι συνεχείς επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πάπα Φραγκίσκο πιστεύετε πως βοηθούν;
Στην εποχή μας, όπως και πάντοτε, ιδιαιτέρως εις την αρχαίαν εποχήν του Σωκράτους, ο διάλογος, η επικοινωνία, η φιλαδελφία και η ενότητα με τους αδελφούς μας είναι αναγκαία και πολύτιμα αγαθά.
Οι μονόλογοι, οι αποκλεισμοί και οι απομονώσεις, δεν προσφέρουν τίποτα σε κανένα. Μόνο κακό, ασθένειες και συμφορές.
Το να έχωμε καθαρούς, σαφείς διαλόγους και συζητήσεις με καθαρό πνεύμα, βαθύ σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας ως εικόνα και παιδί του Θεού ούτε κακόν είναι ούτε περιττόν σήμερα.
Οι διαθρησκειακοί διάλογοι έχουν αποφασισθεί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας, συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρις ότου αλλάξει, αν αλλάξει, γνώμη και απόφαση η Εκκλησία μας.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, πιστεύωμεν ότι οι Διαθρησκειακοί Διάλογοι είναι σήμερα δεκτοί και χρήσιμοι, όταν γίνωνται με ειλικρίνεια, σταθερότητα, ορθόδοξα και εμμονή στην Πίστη μας και την αλήθεια, τον αληθινό λόγο της Εκκλησίας μας.
Οι επαφές του Οικουμενικού μας Πατριάρχου με τον Πάπα Φραγκίσκο πηγάζουν, κατά την αποψή μου, από την ελευθερία, την ποιότητα και την αγάπη του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος σέβεται απολύτως την αλήθειαν, τα Δόγματα, τις Παραδόσεις της Εκκλησίας μας, την οποίαν διακονεί με αφοσίωση και ευθύνη, χωρίς ποτέ να έχει οποιαδήποτε διάθεση και πρόθεση να μη σεβασθεί όσα η Εκκλησία μας διά μέσον των αιώνων έχει αποφασίσει και παραδώσει εις εμάς.
Το νόημα των επαφών των δύο Εκκλησιαστικών ηγετών, ιδιαιτέρως δε του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας μας, εκφράζει το Ορθόδοξο Πνεύμα ελευθερίας, αγάπης, κοινωνίας με τον συνάνθρωπό μας και τίποτα περισσότερον.
Μέσα στο πνεύμα αυτό, ο διάλογος των ηγετών των δύο Εκκλησιών είναι κατανοητοί, αποδεκτοί, ωφέλιμοι και αναγκαίοι, εις τους δύσκολους καιρούς μας με αυτές τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
-Πιστεύετε πως γενικότερα ο χριστιανισμός δέχεται μια τεράστια πολεμική διεθνώς; Πως κρίνετε τον σύγχρονο διωγμό των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή;
Είναι φανερό και πιστεύω, αλλά και βλέπω και βλέπομεν πολλοί από εμάς, ότι ο Χριστιανισμός σήμερα πολεμείται διεθνώς, υπογείως, αλλά και εμφανώς.
Τα σύγχρονα γεγονότα, οι καταστάσεις φανερές και υπόγειες το δείχνουν ξεκάθαρα.
Γιά τον σύγχρονο διωγμό των Χριστιανών εις την Μέση Ανατολήν και όχι μόνον, γιατί ο διωγμός αυτός διευρύνεται σε τόσες άλλες χώρες και περιοχές, θεωρώ ότι είναι μόνον πόνος ψυχής.
Θυμίζει άλλες εποχές, ιδιαιτέρως τους Νεομάρτυρές μας, οι οποίοι έδωκαν και δίδουν μια σύγχρονη Εκκλησιαστική Μαρτυρία.
Είμαι σίγουρος ότι δεν πρέπει απλώς να βλέπουμε, να παρακολουθούμε να συμβαίνουν εις την Μέσην Ανατολήν, αλλά να προσευχόμαστε, να βοηθούμε, να αντιστεκώμαστε και να εκφραζώμαστε όχι με φανατισμόν, βία και μίσος, αλλά με βαθειά αγάπη προς τους διωκόμενους αδελφούς μας και όση βοήθεια μπορούμε να τους δίδωμε.
-Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από το Άγιον Όρος;
Έχω επισκεφθεί το Άγιον Όρος πολλές φορές παλαιότερα, την εποχή κατά την οποίαν εζούσεν ο Όσιος Παισιος.
Έχω λειτουργήσει σε πανηγύρια Ιερών Μονών και έχω επισκεφθεί διάφορες Ιερές Μονές και Κελλιά του Αγίου Όρους.
Οι εμπειρίες μου είναι απερίγραπτες.
Το Άγιον Όρος είναι ο,τι καλύτερον έχει απομείνει σήμερον εις τον κόσμον από πλευράς αυθεντικότητος του Περιβάλλοντος, διατηρήσεως της θαυμαστής Παραδόσεως του Γένους μας και από πλευράς κυρίως ανθρώπων, ιδιαιτέρως γερόντων, μεγάλων εις την ηλικίαν και Αγίων Μορφών.
Ευχαριστώ προσωπικώς τον Θεόν, ο οποίος έχει δωρίσει εις τον κόσμον και εις το γένος μας αυτόν τον μεγάλον Θησαυρόν, το Άγιον Όρος, όπου κανείς μπορεί να ξαναβρεί το πρόσωπον, την ζωή του, το Γένος μας, το Γένος των Ελλήνων και όχι μόνον.
Ολοψύχως εύχομαι να μην παύσει ο Θεός Δημιουργός και Πατέρας μας να διαφυλάττη αυτόν τον Τρισευλογημένον Τόπον.