της Λιάνας Μυστακίδου
Οι αντιδράσεις της Άγκυρας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη γερμανική Βουλή κινούνται, όπως αναμενόταν, σε χαμηλούς τόνους.
Η ανάκληση του Πρεσβευτή στην Τουρκία είναι η συνηθισμένη ενέργεια που γίνεται κάθε φορά που μια χώρα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί δεν δικαιούνται να μιλούν για Γενοκτονία, γιατί το παρελθόν τους είναι βεβαρημένο. Οι άνθρωποι που έστελναν τους Εβραίους στα κρεματόρια δεν μπορεί να κατηγορούν τους τούρκους για Γενοκτονία. Πολλοί μάλιστα υπενθυμίζουν ότι την εποχή εκείνη Γερμανοί Στρατηγοί διοικούσαν τον τουρκικό Στρατό.
Μια ακραία άποψη εξέφρασε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Samil Tayyar, ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ότι πρέπει σαν αντίποινα να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος. Ο βουλευτής εξέφρασε τους ευσεβείς πόθους του, αλλά ξεχνά ότι η Αγία σοφία είναι ναός της Ορθοδοξίας και προστατεύεται από την ομόδοξη Ρωσία.
Ο γνωστός καθηγητής Μπασκίν Οράν υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν οφείλει να λογοδοτεί για πράξεις που έγιναν από το κόμμα Ένωσης και Πρόοδος το 1915. Αντιθέτως θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Αρμενίους, αλλά και από τους Τούρκους πολίτες, γιατί τους απέκρυψαν αυτή την τραγωδία.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι οι 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές της Γερμανικής Βουλής υπερψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας.