Bουλευτές του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, του αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας και του βουλγαρικού Ατάκα συναντήθηκαν στη Βιέννη με Ρώσους υπερεθνικιστές, σύμφωνα με πληροφορίες του αυστριακού Τύπου που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη από έναν εκ των συμμετεχόντων στη συνάντηση.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στο Μέγαρο Λιχτενστάιν της αυστριακής πρωτεύουσας και το θέμα της ήταν «το μέλλον των θεμελιωδών αξιών του χριστιανικού πολιτισμού στην Ευρώπη, όπως της οικογένειας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γεωπολιτικός αναλυτής Εμερίκ Σοπράντ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα ευρωβουλευτής με το Εθνικό Μέτωπο.
Σύμφωνα με πολλές αυστριακές εφημερίδες οι οποίες επανέρχονται την Τετάρτη στην πληροφορία που αποκάλυψε την Τρίτη η ελβετική εφημερίδα Ταγκεζαντσάιγκερ, η συνάντηση αυτή οργανώθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεβ.Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε των Ελευθέρων, όταν ρωτήθηκε από τον αυστριακό Τύπο, επιβεβαίωσε με μισόλογα ότι συμμετείχε, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση ήταν «ιδιωτικού» χαρακτήρα.
Οι εφημερίδες ανέφεραν ότι στη συνάντηση έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών ο Βούλγαρος Βόλεν Σιντέροφ, επικεφαλής του κόμματος Ατάκα που είναι γνωστό για τις εθνικιστικές θέσεις του καθώς και η Γαλλίδα βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.Ωστόσο ο Σοπράντ, ενώ παραδέχτηκε τη δική του συμμετοχή, διέψευσε ότι η Μαρεσάλ-Λεπέν ήταν παρούσα. «Το αυστριακό ρεπορτάζ που είδα περιέχει λάθη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ερωτηθείς για την παρουσία του ηγέτη του Ατάκα, ενός κόμματος με το οποίο το FN δηλώνει ότι αποκλείει κάθε συνεργασία, ο Σοπράντ είπε ότι «δεν τον είδε» στη συνάντηση, στην οποία «μετείχαν περίπου 100 άτομα».Το βουλγαρικό κόμμα δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες.
Η Ταγκεζαντσάιγκερ, που υποστηρίζει ότι βασίζει το ρεπορτάζ της σε δύο ανεξάρτητες πηγές, έγραψε ότι στη Βιέννη βρέθηκαν επίσης ο βασιλόφρονας Ισπανός Σίξτε-Ανρί ντε Μπουρμπόν-Παρμ και ο Ρώσος Αλεξάντερ Ντούγκιν, εκ των θεμελιωτών του δόγματος του «ευρασιατισμού», δηλαδή ενός είδους συμμαχίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας υπό την αιγίδα της Ρωσίας.
Ο Ντούγκιν, ο οποίος φέρεται ότι επηρεάζει έντονα ορισμένους συμβούλους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωνε τον Απρίλιο του 2013 ότι μπορεί να βασίζεται σε μια «πέμπτη φιλορωσική φάλαγγα στην Ευρώπη», δηλαδή «σε Ευρωπαίους διανοούμενους που θέλουν να ενισχύσουν την ταυτότητά τους».
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ιντερνετική τηλεόραση Russia.ru, συνιστούσε να κάνει η Ρωσία την Ευρώπη «προτεκτοράτο» της.Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε την Τρίτη «τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι REN-TV.