Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP
H συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας των συναντήσεων που θα έχει το διήμερο (Δευτέρα και Τρίτη) στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Ο Αλίεφ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος του Αλίεφ είναι να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως βάση για να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο της Κασπίας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.
Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά τα σχέδια, πρέπει πρώτα να κλείσει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αξίας 400 εκατ. ευρώ.
Έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ευθύνη της Κομισιόν.
Οι Βρυξέλλες απαιτούν να υπογραφεί διμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ των «28» της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν ότι η Socar θα τηρήσει τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να εμπορεύεται και φυσικό αέριο.
Οι χώρες-μέλη αρνήθηκαν να υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες και η Κομισιόν αναζητά πλέον άλλη διαδικασία.
Σημαντική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θεωρείται η πρόσφατη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς απαντά στα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν.
Η πιστοποίηση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, εκείνες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση, και κάπου μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να έχει κλείσει η συμφωνία.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας για αλλαγές διέλευσης.
Η κυβέρνηση βλέπει στο Αζερμπαϊτζάν τον καταλύτη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ενώ από την πλευρά του το Μπακού βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.