Δυναμικό παρών με τρία εκατομμύρια αντίτυπα αντί του συνηθισμένου της τιράζ των 60.000 φύλλων δίνει σήμερα η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».
Από τη Μαρία Λίλα
Τεράστιες ουρές έχουν σχηματίσει χιλιάδες πολίτες από νωρίς το πρωί στη Γαλλία αυτού του τεύχους, μία εβδομάδα ακριβώς, μετά την αιματηρή δολοφονική επίθεση στα γραφεία του στο Παρίσι.
Στο εξώφυλλο τίτλο «όλα συγχωρεμένα» μια γελοιογραφία αναπαριστά τον Μωάμεθ να χύνει δάκρυα ενώ κρατά μία αφίσα που γράφει «Je suis Charlie» τραγική ειρωνεία και καυστικό χιούμορ για την υποκριτική στάση ορισμένων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αποτρόπαια πράξη των αδελφών Σαρλί, που εισέβαλαν την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και σκότωσαν οκτώ δημοσιογράφους του και άλλους τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν στο διάβα τους φωνάζοντας «πήραμε εκδίκηση για τον Μωάμεθ».
Της διαφυγής των αδελφών Κουασί από το Παρίσι ακολούθησαν δύο επιθέσεις του φερόμενου συνεργού τους Κουλιμπαλί ο οποίος σκότωσε μία αστυνομικό στη Μονρούζ και τέσσερις πολίτες μέσα σε εβραϊκό σουπερμάρκετ της γαλλικής πρωτεύουσας, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά την περασμένη Παρασκευή.
Σε ανάλογη έφοδο σε τυπογραφείο της Νταμαρτέν σκοτώθηκαν την ίδια μέρα και οι αδελφοί Κουασί ενώ από τότε η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση έχοντας επιστρατεύσει 10.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για τη φύλαξη «πιθανών στόχων» των τρομοκρατών.
Μιλώντας για τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τη χώρα του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε πάντως ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και όχι με τους Μουσουλμάνους.
Το λεγόμενο, πάντως, «τεύχος επιβίωσης» του Charlie Hebdo μόλις μισή λίγη ώρα μετά την εμφάνισή του στα περίπτερα του Παρισιού σήμερα εξαντλήθηκε.
Στις μέσα του σελίδες υπάρχουν ξανά πολλά σκίτσα για τον Μωάμεθ αλλά και για τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίοι από το υπερπέραν εμφανίζονται να ρωτούν πού πήγαν οι 70 παρθένες που τους υποσχέθηκαν ενώ οι δολοφονημένοι δημοσιογράφοι του σατυρικού περιοδικού απολαμβάνουν ένα ερωτικό όργιο.
Στο σημείωμα του εκδότη αφού γίνεται ευχαριστήρια αναφορά για την ανταπόκριση του κόσμου και το σύνθημα «Je suis Charlie» από εκατομμύρια ανθρώπων διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζονται άλλοι υπαινιγμοί του παρελθόντος που να προκαλούν τους Μουσουλμάνους.
Το τεύχος κυκλοφορεί σε έξι γλώσσες, μεταξύ αυτών στα αγγλικά, αραβικά και τουρκικά ενώ τμήμα του έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του σατιρικού περιοδικού.
Ο αρχιστυντάκτης του Ζεράρ Μπιάρ δήλωσε: Είμαστε ευτυχείς που το κάναμε και που μπορέσαμε να το πετύχουμε. Ήταν δύσκολο. Η πρώτη σελίδα ήταν περίπλοκο να την συνθέσουμε επειδή θέλαμε να εκφράσει κάτι καινούργιο και παράλληλα να λέει κάτι για το γεγονός με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι».