Οι πιστοί της Βουλγαρίας τέλεσαν μνημόσυνη δεήση για τον παππού που είχε γίνει ζητιάνος για τους φτωχούς αλλά όπως έλεγε ο ίδιος ήταν ζητιάνος για τον Χριστό.
Ο παππούς Ντέμπρι για τον οποίο η βουλγαρική εκκλησία Ανάληψη τέλεσε μνημόσυνο με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατό του, ήταν μια φιγούρα που δεν θα ξεχάσει κανείς στην Βουλγαρία ούτε οι κληρικοί ούτε οι πιστοί όπως είπε στο κήρυγμα του ο εφημέριος του ναού.
Τι σήμαινε ο Βούλγαρος πάτερ Ντέμπρι για τους Βούλγαρους;
«Οι κάτοικοι της Σόφιας τον θυμούνται να κάθεται στη βεράντα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι καθεδρικό ναό του Πατριαρχείου, ντυμένο με ρούχα χωρικού, κρατώντας ένα αναμμένο κερί και ένα πλαστικό κύπελλο, παρακαλώντας κάθε άτομο που ερχόταν να προσευχηθεί.
Έδωσε όλη την περιουσία του στην Εκκλησία, ζούσε σε ένα δωμάτιο στην αυλή της Εκκλησίας του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου στην πατρίδα του μέχρι το τέλος της 103χρονης ζωής του.
Ο εφημέριος της εκκλησίας της Ανάληψης, που μίλησε στο μνημόσυνο για εκείνον, έδωσε επίσης συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσά που δώρισε ο Ντόμπρι κατά τη διάρκεια της ζωής του.
«Στη ζωή του συγκέντρωσε περίπου 80.000 λέβα, που έδωσε σε εκκλησίες και μοναστήρια. Για παράδειγμα, το 2005 έδωσε 10.000 λέβα στην Εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου του Μπάιλοβο. Το 2007 έδωσε 25.000 λέβα για την αποκατάσταση της μονής Ελένηντας και 10.000 για την εκκλησία στο χωριό Γκόρνο Καμάρτι. Το 2008 έδωσε χρήματα στην εκκλησία του Καλοφέρ. “
Στις 24 του Μάη του 2009 ,έδωσε το ποσό των 35 700 λέβα για τον καθεδρικό ναό του Πατριαρχικού Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι στη Σόφια» δωρεά που σύμφωνα με τον Πατέρα Κύριλο Σινέφ «είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έγινε από ένα άτομο στην ιστορία του καθεδρικού ναού.»
Μοτίβο θυσίας
Ο ιερέας ανέφερε επίσης ότι όταν ο Ντόπρι Ντόμπρεφ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν από τα χρήματα που συγκεντρώνει κρατά κάτι για τον εαυτό του, ο παππούς απάντησε: «Εγώ δεν κρατώ τίποτα. Έχω μια σύνταξη, και ο Θεός μου δίνει ψωμί. «
«Αυτό που έκανε ήταν επαιτεία, αλλά φιλανθρωπία», δήλωσε ο πατέρας Κύριλλος Σινέφ
Οι λάτρεις των παιδιών και ένα παράδειγμα ιερής ζωής
Μια άλλη πτυχή που έθεσε ο πατέρας Κύριλλος ήταν ότι ο παππούς Ντόμπρι «αγαπούσε πολύ τα παιδιά: λατρεύοντάς τα και φιλώντας τα χέρια τους».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ζωής του, «ικετεύοντας για τον Χριστό» τόνισε «τη σημασία της υπομονής και της ταπεινοφροσύνης στη ζωή των πιστών: Κάνετε καλό, χωρίς να περιμένουμε μια ανταμοιβή».
«Αυτό που προσέλκυσε τους ανθρώπους ως μαγνήτη ήταν η καλοσύνη του. Ακόμα και τα περιστέρια καθόταν στα χέρια του και το κεφάλι του, αναγνωρίζοντας τον ως κάτοικο του ουρανού” , δήλωσε ο κληρικός.
Αναγνωρίζεται εκτός των συνόρων της Βουλγαρίας
Πατέρας Σίνεφ έκανε επίσης αναφορά σε ένα άρθρο σχετικά με Παππού Ντόμπρι που δημοσιεύθηκε από τον Ιβάν Δημτρόφ, καθηγητή της Καινής Διαθήκης στη Σόφια.
Η ζωή του δημοσιεύθηκε
Η ζωή του παππού καταγράφηκε σε βιβλίο του συγγραφέα Μπορισλάβ Ραντοσλάβοφ.
Ο Ντόμπρι απεβίωσε στις 13 Φεβρουαρίου 2018 και κηδεύτηκε στην εκκλησία του νεκροταφείου της 15ης του Φλεβάρη στην πατρίδα του στο Μπαίλοβο, όπως ήταν η επιθυμία του.
φωτογραφίες Κύριλλος Σινέφ
πληροφορίες από basilica.ro