Ξεκάθαρη προειδοποίηση στον ισραηλινό πρωθυπουργό έδωσε ο ηγέτης της ρωισκής υπερδύναμης Βλάντιμιρ Πούτιν, να απέχει από οποιαδήποτε εχθρική ένέργεια απέναντι στη Συρία, και ότι πράξεις όπως οι τελευταίοι βομβαρδισμοί δεν θα είναι πλέον ανεκτές.
«Είναι κρίσιμης σημασίας, αυτή τη σημαντική περίοδο, να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση» δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RiaNovosti, δίνοντας έτσι το “κόκκινο” φως σε οποιαδήποτε ενέργεια και των Ισραηλινών, αλλά και της Δύσης γενικότερα.
«Ελπίζουμε να αποκατασταθεί η ειρήνη με όλους τους γείτονές μας. Καταφέραμε να συνάψουμε ειρηνευτικές συμφωνίες με δύο από αυτούς και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε να το πετύχουμε και με τους άλλους», είπε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δείχνοντας εμφανώς μια συγκατανευτική διάθεση ως προς το συριακό ζήτημα.
Η Ρωσία και το Ισραήλ θα συνεχίσoυν τη συνεργασία σε μια προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ανέβει στηνν Μόσχα με σκοπό να εμποδίσει την αποστολή των S-300 στη Συρία, συστήματα που θα καταστήσουν απαγορευτική οποιαδήποτε μελλοντική αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών, και επίσης θα καταστήσουν την επιβολή απαγόρευσης ζώνης πό την Δύση…όνειρο θερινής νυκτός.
Μάλιστα οι ισραηλινοί μέσω του Debka θεωρούν το μήνυμα του Β.Πούτιν πίσω από τις διπλωματικές ευγένειες, ως “κάτω τα χέρια από την Συρία”.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Μιχαήλ Φραντκόφ, και εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και ο ισραηλινός αρχηγός της Μοσάντ στρατηγός Aviv Kochavi, κάτι που δείχνει την κρισιμότητα της συνάντησης αυτής.
Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να τονίσουν το γεγονός ότι ολόκληρη η Μέση Αντολή είναι έτοιμη ναεκραγεί, και ότι η σιιτική Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να παραλάβει χημικά όπλα από το οπλοστάσιο του Άσαντ.
Οι Ρώσοι στο μεταξύ, κατά τους Ισραηλινούς είχαν ήδη προβεί σε κινήσεις.
Είχαν διαρεύσει στον αραβικό τύπο του Λονδίνου , ότι οι S-300 είχαν ήδη φτάσει στην Συρία, όπου οι Σύροι ήδη γνωρίχουν την χρήση τους, και ότι πλέον είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού. Συνεπώς σε μια καινούρια επιδρομή τα ισραηλινά μαχητικά, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβιωσιμότητας.Έτσι το ταξίδι του Νετανιάχου “κάηκε” καθ’οδόν.
Ο στρατηγικός αναλυτής Viktor Kremenyuk του USA and Canada Institute στη Mόσχα είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση “το Ισραήλ θα κατέστρεφε του πυραύλους κατά την μεταφορά, και στην συναρμολόγηση”
Το σχόλιο αυτό δεν έγινε τυχαία, ήταν για να δείξουν στους Ισραηλινούς ότι στη Ρωσία δεν ενυπωσιάζονται από απειλές, και αντίθετα έστειλαν τα φημισμένα οπλικά συστήματα, ακόμα γρηγορότερα στη Δαμασκό.
Διπλωματία τακτικών κινήσεων, υψηλού επιπέδου από μια χώρα που έχει το know how, αφού υπάρχει ως αυτοκρατορία σε διάφορες μορφές (Τσαρική, Σοβιετική, αλλά και ως δημοκρατία) τουλάχιστον για έξη αιώνες.
Από την πλευρά της Μόσχας θεωρείται ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι θα πρέπει να εγκαταλέιψουν τις ιδέες περί επέμβασης, και να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο Άσαντ θα αποτελέσει μέρος της πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση.
Αυτές τις θέσεις άλλωστε ξεκαθάρισε ο Β.Πούτιν και στον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Τζον Κέρι, αλλά και στον Βρετανό πρωθυπουργόμΝτέιβιντ Κάμερον.
Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα 6 συστήματα των S-300 με 144 βλήματα, που έστειλε η Μόσχα στη Συρία, πήγαν μαζί με Ρώσους ειδικούς, οι οποίοι με μεγάλη πιθανότητα θα τα λειτουρούν. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα το σκεφτεί 2 φορές πριν χτυπήσει τα συστήματα αυτά, από φόβο μην χτυπηθούν Ρώσοι αξιωματικοί, σενάριο που στο Τελ Αβίβ, αλλά και στη ουάσιγκτον, και στο Λονδίνο, δεν θέλουν ούτε να το φανταστούν.