Τουρκία: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας, τόνισε: «Δεν θα θεωρούσα άνοιγμα ούτε δήλωση φιλική τη δήλωση Ερντογάν προς την ελληνική πλευρά. Αντιθέτως, θα τη θεωρούσα επανάληψη της γνωστής τουρκικής θέσης επί πάρα πολλά χρόνια – και πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και πριν την υποτιθέμενη στροφή Ερντογάν σε πιο σκληρές θέσεις – ότι πρέπει οι δυο μας να λύσουμε τις διαφορές μας».
Παράλληλα, τη χαρακτήρισε «προκλητικότατη» θέση και υπογράμμισε πως αυτό «σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να απεκδυθεί των δυνατοτήτων που της δίνει η πλήρης συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να απεκδυθεί πολλά πράγματα, ώστε να μπει σε μια συνομιλία με τη σαφώς ισχυρότερη – ποσοτικά τουλάχιστον – Τουρκία».
«Αυτό είναι μια θέση που ευνοεί αμιγώς αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία» επεσήμανε ο κ. Λάβδας.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ερντογάν με τη Δύση τόνισε πως ο τούρκος πρόεδρος «τραβάει στα άκρα το σχοινί, διότι θεωρεί ότι θα του βγει αυτή η τακτική, όπως του βγήκε και εξακολουθεί να του βγαίνει με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας». Σημείωσε, όμως, την προσωπική εκτίμηση πως ο Ερντογάν κάνει λάθος, χαρακτηρίζοντάς τον «υπερβολικά ριψοκίνδυνο» και τονίζοντας πως, από τη μία, το Κατάρ, και όχι η Τουρκία, είναι η χώρα που παίζει αυτή τη στιγμή ρόλο σοβαρά διαμεσολαβητικό, αλλά και από την άλλη, επειδή η Τουρκία έχει φτάσει στα ακρότατα όρια τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Μάλιστα ο κ. Λάβδας υπογράμμισε πως «βάζει με σαφήνεια τους όρους, ότι αυτοί είμαστε, εκπροσωπούμε το πολιτικό Ισλάμ σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά σε ένα πλαίσιο πιο μετριοπαθές από τους τρομοκράτες. Και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό εάν μας θέλετε, στο ΝΑΤΟ και στη Δύση».
Ερωτηθείς γιατί δεν απάντησε στις προκλήσεις Ερντογάν ο Σολτς, έκανε λόγο για «πολιτική αυτοσυγκράτησης» από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία δείχνει ότι η Γερμανία είναι μια δύναμη ειρήνης, ενώ σχολίασε και την πρόθεση του Βερολίνου να διατηρήσει μια καλή σχέση με την Τουρκία.
Αναφορικά με το εάν έπραξε καλά ο Σολτς που δεν απάντησε, σημείωσε πως «από την ευρωπαϊκή οπτική γωνία δεν έκανε καθόλου καλά, διότι θα έπρεπε να γίνει σαφές κάποτε στην Τουρκία ότι αυτού του είδους η πολιτική αλητεία, γιατί περί αυτού πρόκειται, πρέπει να έχει κάποια όρια».
Προσθέτοντας, τέλος, πως «το ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή θέλει να γίνει και γαλάζια δύναμη, γαλάζια πατρίδα, ναυτική δύναμη, αυτό είναι κάτι το οποίο περνάει και από εμάς, την Ελλάδα και το Αιγαίο και αυτό μας ανησυχεί.
Σημειώνεται πως απομένουν 17 ημέρες για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, και τα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών έχουν πάρει «φωτιά» για τις προετοιμασίες, καθώς η τουρκική αποστολή που θα έρθει στη χώρα μας θα είναι πολυπληθής, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να συνοδεύεται από 9 υπουργούς και τους συμβούλους τους, ενώ αξιοσημείωτη θα είναι και η παρουσία Τούρκων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις στα υπουργεία μεταξύ των ομολόγων στο περιθώριο της κύριας διευρυμένης συνεδρίασης.
newsbeast.gr