ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης…
και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο, είπε.
Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η ΚΕΣ απέκρουσε την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από 14 μήνες εναντίον της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανεβάζοντας για ακόμη μια φορά τους τόνους, διαμήνυσε σε συνέντευξή του στο CNN Turk, νωρίτερα σήμερα, πως «χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία φόρμουλα» για τις ΑΟΖ και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα κάθε νησί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ.
«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο την κόκκινη ζώνη. Είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Και ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».
Μάλιστα, για πολλοστή φορά έδειξε τους γνωστούς χάρτες με την «τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός» είπε δείχνοντας τον χάρτη, που εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.
Σχολιάζοντας δε τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, υποστήριξε πως «ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου.
Μια θέση, που όπως είπε, η Άγκυρα επικροτεί.
Σχολιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ και την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε πως αν το Ισραήλ θέλει να κάνει μια συμφωνία όπως αυτή που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Λιβύης, τότε θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, συνεχίζοντας: «Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».