ΤΟΥΡΚΙΑ: Τούρκος πολίτης κατέθεσε μήνυση κατά του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κατηγορώντας τον για παραβίαση της νομοθεσίας λόγω της χρήσης ιερατικών ενδυμάτων σε δημόσιους χώρους.
Η μήνυση αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Κύριλλος «κυκλοφορεί στους δρόμους και συμμετέχει στην καθημερινή ζωή φορώντας θρησκευτικά ενδύματα», ενώ φέρεται να έχει παραστεί σε εγκαίνια καταστημάτων και αρτοποιείων. Η καταγγελία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που τον απεικονίζει με ράσο και επάνω καλυμμαύχι.
Προειδοποίηση Ρούτε στα μέλη του ΝΑΤΟ: Πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες – Θα παίξει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία της μήνυσης είναι η επίκληση της «αμοιβαιότητας» σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Οι μηνυτές υποστηρίζουν πως, εφόσον οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί δεν μπορούν να φορούν παραδοσιακά σαρικιά στη Δυτική Θράκη, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται ούτε στους Ορθόδοξους ιεράρχες στην Τουρκία να εμφανίζονται δημόσια με τα θρησκευτικά τους άμφια.
Νομικά, η τουρκική νομοθεσία, λόγω του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, προβλέπει ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι επικεφαλής όλων των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Μουσουλμάνου επικεφαλής, μπορεί να κυκλοφορεί δημόσια με ιερατικό ένδυμα. Για τους ιερωμένους κατώτερου βαθμού απαγορεύεται το ιερατικό ένδυμα, κάτι που σημαίνει πως η μήνυση βασίζεται στο αυστηρό γράμμα του νόμου. Ωστόσο, η απόφαση του πολίτη να προχωρήσει σε μήνυση εγείρει ερωτήματα για τα πραγματικά του κίνητρα, καθώς τέτοιες περιπτώσεις σπανίως φτάνουν στη δικαιοσύνη και μάλιστα από τη στιγμή που ο νόμος έχει ήδη καταστρατηγηθεί από τους μουσουλμάνους ιερωμένους. Η συγκεκριμένη ενέργεια μοιάζει περισσότερο με προσωπική στοχοποίηση του Μητροπολίτη, παρά με ζήτημα εφαρμογής του νόμου στην καθημερινή πρακτική.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επίκληση της «αμοιβαιότητας» σε σχέση με την δημόσια εμφάνιση των ιερωμένων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν έχει νομική βάση, καθώς οι περιορισμοί στην ενδυμασία των χριστιανών ιεραρχών στην Τουρκία απορρέουν από την τουρκική νομοθεσία, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχος νομικός περιορισμός στους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς.
ethnos.gr