Του Ντράζεν Ρεμίκοβιτς
για τους Southeast European Times
Το σχολείο που λειτουργεί με τουρκική χρηματοδότηση στην Γκόρνια Μπανίτσα, στην πΓΔΜ είναι το μεγαλύτερο τουρκικό σχολείο στα Βαλκάνια. [Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού].
Καθώς η Τουρκία ανοίγει σχολεία στα Βαλκάνια, οι περιφερειακοί αξιωματούχοι χαιρετίζουν τον ρόλο της εκπαίδευσης στην προώθηση καλών σχέσεων. Το διευρυνόμενο δίκτυο σχολείων της Άγκυρας στα Βαλκάνια εμβαθύνει τους πανάρχαιους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και των γειτόνων της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Τουρκία αντιμετωπίζει τα σχολεία που έχουν κατασκευαστεί από τον επίσημο Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) ως ΜΚΟ και ως εργαλεία για την προώθηση της κατανόησης και φιλίας μεταξύ των νέων. Οι αξιωματούχοι των Βαλκανίων τούς έχουν καλωσορίσει για τον ίδιο λόγο, καθώς και για την επέκταση του εύρους των δυνατοτήτων εκπαίδευσης που προσφέρονται στους ντόπιους.
Το μεγαλύτερο τουρκικό σχολείο στα Βαλκάνια άνοιξε πρόσφατα στο χωριό Γκόρνια Μπανίτσα στον δήμο Γκόστιβαρ της πΓΔΜ. Το σχολείο, που χτίστηκε από κοινού από τον TIKA, την Ένωση Δήμων του Τουρκικού Κόσμου και τον δήμο του Γκόστιβαρ, θα εξυπηρετεί 1.400 μαθητές τουρκικής, αλβανικής και σκοπιανής καταγωγής, σύμφωνα με τον TIKA.
Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι είπε στους SETimes ότι το σχολείο θα βοηθήσει στην παγίωση των θετικών σχέσεων μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων της πΓΔΜ και της Τουρκίας.
“Πρέπει να οικοδομήσουμε την ανοχή και τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των εθνικοτήτων και [αυτό το σχολείο] αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο συνύπαρξης και ανοχής στην πΓΔΜ”, είπε. “Αυτό το σχολείο είναι σημαντική επένδυση. Όσο καιρό είμαι δήμαρχος, το Γκόστιβαρ έχει επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις του με δήμους της Τουρκίας”.
Το δίκτυο σχολείων της Τουρκίας στα Βαλκάνια έχει βαθιές ρίζες και συνεχίζει να αυξάνεται. Η Μπόσνα Σέμα, μια τουρκική εκπαιδευτική οργάνωση, έχει ανοίξει 14 σχολεία σε τέσσερις πόλεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το 1996. Τα σχολεία του ομίλου παρέχουν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.
“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δυναμική της εκπαίδευσης και από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση στο μέλλον”, δήλωσε ο Μουμπέρα Σαράσεβιτς, γενικός γραμματέας των σχολείων της Μπόσνα Σέμα, στους SETimes. “Όταν ξεκινήσαμε με αυτή την ιστορία το 1996, είχαμε μόνον δύο τάξεις από μαθητές. Σήμερα, έχουμε πάνω από 3.500 μαθητές και σπουδαστές στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, και πάνω από 500 εργαζομένους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την επέκταση των σχολείων μας, καθώς και να κατασκευάσουμε κι άλλα σχολεία”.
Η 23χρονη Τίνα Χαντζιμπέγκοβιτς σπουδάζει πληροφορική στο Κολέγιο του Σεράγεβο, το οποίο διευθύνει η Μπόσνα Σέμα. Όπως πολλοί αξιωματούχοι, είναι ευχαριστημένη με το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα τουρκικά σχολεία.
“Είμαι πολύ ικανοποιημένη με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ορισμένοι νέοι από τον τόπο όπου γεννήθηκα ήδη με έχουν ρωτήσει πώς μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε αυτό το κολέγιο”, είπε στους SETimes.
Στη Ρουμανία, τα τουρκικά σχολεία έχουν επίσης συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τουρκικά ιδιωτικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία σε διάφορες ρουμανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, της Κωνστάντα, της Τιμισοάρα, του Ιασί και της Τσλούι-Ναπότσα. Υπάρχει επίσης ένα τουρκικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λούμινα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 2010.
“Η συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των στενών και εξαιρετικών διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρουμανία”, ανέφερε σε δήλωσή της η τουρκική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι στους SETimes.
Το πρώτο τουρκο-ρουμανικό δημόσιο σχολείο, το Εθνικό Κολέγιο Κεμάλ Ατατούρκ στην Μετζιντία, ιδρύθηκε το 1995. Παρέχει εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα για τα μέλη της μειονότητας των Τούρκων και Τατάρων που ζουν στην περιοχή Ντομπρογκέα, και λειτουργεί με βάση το διακυβερνητικό πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας. Το κολέγιο παρέχει επίσης στους Ρουμάνους σπουδαστές την ευκαιρία να μάθουν την τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό, όπως πρόσθεσε η πρεσβεία.
“Αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση ως θεμελιώδες εργαλείο για την προώθηση της κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των νέων γενεών των δύο χωρών. Τα τουρκικά σχολεία στη Ρουμανία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς αυτό”, ανέφερε στη δήλωσή της η πρεσβεία.
Το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της Σερβίας με τους Τούρκους εταίρους είναι η εν εξελίξει ανέγερση ενός δημοτικού σχολείου στο Νόβι Παζάρ, το οποίο θα έχει χωρητικότητα για περίπου 1.000 μαθητές.
Ο Φαρούκ Σούλιεβιτς, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων στον δήμο Νόβι Παζάρ, είπε στουςSETimes ότι το έργο θα βοηθήσει στην κάλυψη των κενών στις τοπικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
“Σε αυτό το μέρος της πόλης, υπήρχε μεγάλη ανάγκη για δημοτικό σχολείο δεδομένου ότι τα παιδιά έπρεπε να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα από τα σπίτια τους μέχρι το σχολείο στο κέντρο της πόλης”, είπε.
Ο Σούλιεβιτς πρόσθεσε ότι το έργο ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ολοκληρώνεται με τη στήριξη του TIKA, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ποντγκόριτσα στις αρχές του έτους, ο Μουσταφά Αϊντίν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, είπε στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο παγκοσμίου επιπέδου στο Μαυροβούνιο.
“Μας ενδιαφέρει η ίδρυση πανεπιστημίου στην Ποντγκόριτσα, όπου το προσωπικό από όλη την περιοχή θα μπορεί να επιμορφώνεται σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης επιστημονικής διδασκαλίας”, είπε στους δημοσιογράφους.