Πούτιν: Η πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανησυχίες.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Σύμφωνα με αναφορές του Reuters, η Ρωσία δείχνει πρόθυμη να εξετάσει ειρηνευτικές προτάσεις, υπό συγκεκριμένους όρους, διατηρώντας ωστόσο μια σκληρή γραμμή σε θέματα που θεωρεί στρατηγικής σημασίας.
Οι όροι του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο φέρεται να είναι διατεθειμένο να συζητήσει μια «παγωμένη» σύγκρουση, που θα περιλάμβανε τη διατήρηση των κεκτημένων του στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πηγές του **Reuters**, η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλες εκτάσεις των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τη στρατηγική και γεωπολιτική της ασφάλεια. Αν και ο Πούτιν δηλώνει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τον διαχωρισμό αυτών των περιοχών, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να αντικατοπτρίζει «την πραγματικότητα στο πεδίο».
Η πιθανή απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από μικρότερες περιοχές, όπως το Χάρκοβο και το Μικολάιβ, δείχνει μια διάθεση για ευελιξία, αλλά και την επιθυμία της Ρωσίας να επικεντρωθεί σε στρατηγικά σημαντικά εδάφη. Παράλληλα, η Ρωσία απαιτεί την ουδετερότητα της Ουκρανίας, δηλαδή την παύση κάθε προσπάθειας ένταξης στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας αυτή τη δέσμευση θεμελιώδη για την ασφάλειά της.
Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μια διαφορετική προσέγγιση στη σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στη διαπραγμάτευση και την αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κλιμάκωση της έντασης μετά την αποστολή εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων ATACMS και ναρκών κατά προσωπικού από την κυβέρνηση Μπάιντεν δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο Τραμπ θα κληθεί να διαχειριστεί μια βαθιά ριζωμένη σύγκρουση, όπου τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συγκρούονται σε πολλαπλά επίπεδα.
Ρίσκα και προκλήσεις
Παρά τις φαινομενικές προθέσεις για διάλογο, οι δηλώσεις του Πούτιν αποκαλύπτουν βαθιά δυσπιστία απέναντι στη Δύση. Η ανησυχία του Κρεμλίνου ότι μια κατάπαυση πυρός θα χρησιμοποιηθεί από τις δυτικές χώρες για την επανεξοπλισμό της Ουκρανίας είναι εμφανής. Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «παγωμένη» σύγκρουση, παρόμοια με άλλες μακροχρόνιες διαμάχες στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν θεωρεί βιώσιμη μια προσωρινή εκεχειρία, εάν αυτή δεν συνοδεύεται από σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας. Η έγκριση της αποστολής πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται από τη Ρωσία ως μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που καθιστά την επίτευξη ειρήνης ακόμα πιο περίπλοκη.
Οι αντιδράσεις της Ουκρανίας
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία δεν έχει εκδώσει επίσημη δήλωση σχετικά με την πιθανότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ Πούτιν και Τραμπ. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Κίεβο θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα συνεπαγόταν την απώλεια εδαφών ή την εγκατάλειψη της φιλοδυτικής του πορείας.
Ένα αβέβαιο μέλλον
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ενώ η εκλογή Τραμπ προσφέρει μια πιθανή ευκαιρία για διάλογο, η βαθιά δυσπιστία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και η απροθυμία για συμβιβασμούς κάνουν την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύσκολη.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν με σφοδρότητα. Η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη στρατιωτική της πίεση, ενώ η Ουκρανία θα προσπαθήσει να ενισχύσει την άμυνά της με τη στήριξη των δυτικών συμμάχων.