Των Όλέγκ Νεχάι και Αλεξέι Λιάχοφ
Στο βυθό της λίμνης Γεννησαρέτ (που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Γαλιλαίας), στο Ισραήλ, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια αρχαία πυραμίδα. Η ηλικία της υπολογίζεται σε τέσσερις χιλιάδες περίπου χρόνια! Όπως γράφει το Ευαγγέλιο, στη λίμνη αυτή ψάρευαν οι Απόστολοι Ανδρέας και Πέτρος. Τώρα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να καθορίσουν τον προορισμό αυτής της πυραμίδας.
Η γιγαντιαία κατασκευή έχει κωνικό σχήμα. Το ύψος της ανέρχεται σε δέκα μέτρα και η διάμετρός της – σε 70 περίπου μέτρα. Η πυραμίδα αποτελείται από τεμάχια βασάλτη και λίθους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούσαν να την χτίσουν άνθρωποι. Η πιθανότητα εμφάνησης υψώματος κάτω από την επίδραση των φυσικών διαδικασιών είναι πολύ μικρή,- θεωρούν οι ερευνητές. Σε σχέση με αυτό ο Μιχαέλ Αΐζενμπεργκ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χάιφα είπε:
– Η θάλασσα δεν δημιουργεί τέτοιες μορφές. Θεωρούμε ότι γίνεται λόγος για την «Εποχή του Σιδήρου», και ίσως και για νωρίτερη περίοδο ακόμα. Τότε τα σχεδόν ακατέργαστα τεμάχια βασάλτη τοποθετούνταν σε κάποια μορφή, μαζί και για λατρευτικούς σκοπούς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι γνωστές, μάλιστα πολλές απ αυτές στην Γαλιλαία. Προς το παρόν όμως δεν έχουν βρει κεραμικές πλάκες, από τις οποίες ακριβώς γίνεται δυνατή η χρονολόγηση.
Όσον αφορά τον προορισμό της κατασκευής, οι επιστήμονες προτιμούν να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Μιχαέλ Αΐζενμπεργκ, δεν γίνεται λόγος για κάποια ανάλογα των φημισμένων πυραμίδων της Αιγύπτου:
– Αλλά μπορεί να είναι κατασκευή τελετουργικής τέλεσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εκείνους τους καιρούς τα τεράστια νεκροταφεία και τόποι λατρείας δεν διέφεραν μεταξύ τους. Είναι μάλλον τόπος τελετουργικής τέλεσης, όπως το γνωστό Στόουνχεντζ (Stonehenge) στην Αγγλία. Τελευταία παρόμοιες κατασκευές βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές και στην Τουρκία.
Μάλλον το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο ερώτημα εδώ είναι το πότε θα μπορούσε να κατασκευαστεί. Ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι αυτό συνέβη, όταν δεν υπήρχε λίμνη σ΄αυτή την περιοχή. Η γνώμη αυτή, ωστόσο είναι πολύ αμφιλεγόμενη,- θεωρεί ο κορυφαίος επιστήμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Λεονίντ Μπελιάγιεφ.
– Αφού δεν γνωρίζουμε ακόμα την ημερομηνία της ίδιας της κατασκευής, δεν πρέπει να κάνουμε φαντασίες. Πριν τρεις ή τέσσερις χιλιάδες χρόνια, η λίμνη, βέβαια, υπήρχε επειδή οι τόσο μεγάλες παλίρροιες μάλλον δεν ήταν δυνατές. Αν υποθέσουμε ότι η πυραμίδα είναι πιο αρχαία, τότε δεν είναι τεχνητή κατασκευή,
Τέτοια υποβρύχια αντικείμενα προκαλούν πάντα αυξημένο ενδιαφέρον των επιστημόνων. Θυμηθείτε την Ατλαντίδα, η οποία δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Εννοείται ότι άλλες είναι οι διαστάσεις στην περίπτωση της πυραμίδας στο βυθό της λίμνης Γεννησαρέτ, αλλά, ποιος ξέρει τι ανακαλύψεις θα κάνουν οι αρχαιολόγοι κατά την επισταμένη μελέτη της.