Το καθολικό μοναστήρι στο οποίο λειτουργούσε ο πατέρας Πάολο Νταλ’ Όλιο, πολέμιος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής το τελευταίο δίμηνο μετά την εξαφάνισή του στα βόρεια της χώρας, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να αποποιηθεί κάθε μορφής βίας», ενώνοντας τη φωνή του με αυτήν των χριστιανών της χώρας που απεύχονται κάθε μορφής ξένη επέμβαση.
Η έκκληση, που μεταδόθηκε από το ιεραποστολικό πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού Fides, διατυπώθηκε από τον πατέρα Ζακ Μουράντ, ηγούμενο της Μονής του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα (Ντέιρ Μαρ Μούσα), την οποία ίδρυσε ο πατέρας Νταλ’ Όλιο, 90 χλμ. βορείως της Δαμασκού. «Βρισκόμαστε σε μία φάση ακραίων δεινών. Ευελπιστούμε πως οι δυτικές χώρες θα υιοθετήσουν μία σωστή θέση απέναντι σε αυτήν την τρομακτική κρίση στη Συρία», υπογράμμισε ο πατήρ Μουράντ στην ανακοίνωσή του. «Η σωστή θέση σημαίνει αποποίηση κάθε μορφής βίας, να σιγήσουν τα όπλα, να μην μάχεται ο ένας τον άλλον, και να υπεραμύνονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.
Η αδελφή Χόντα Φαντούλ , που μαζί με τον Ιταλό ιησουΐτη ιερωμένο ίδρυσαν από κοινού και τη γυναικεία μοναστική κοινότητα του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα, της οποίας αποστολή είναι να φέρει κοντά τη μουσουλμανική και τη χριστιανική κοινότητα, ανέφερε μιλώντας στο Fides: «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε (. . .) μία ένοπλη επέμβαση ξένων δυνάμεων». Μία σειρά από εκκλήσεις συνεχίζουν να διατυπώνονται και σήμερα από τη χριστιανική κοινότητα—από το Βατικανό ως τους σημαντικότερους πατριάρχες της Μέσης Ανατολής.
Η πιο δραματική ήταν αυτή του Ιρακινού πατριάρχη Λουδοβίκου Ραφαήλ Σάκο: μία αμερικανική επέμβαση θα προκαλούσε «μία έκρηξη ηφαιστείου, η οποία θα συμπαρέσυρε το Ιράκ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη. Ίσως μάλλον κάποιος να επιθυμεί αυτό ακριβώς». Δέκα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, υπενθυμίζει το Ράδιο Βατικανό, «αυτή η χώρα μαρτυρά ακόμη από τις βόμβες, τα προβλήματα στην ασφάλεια, την αστάθεια, την οικονομική κρίση».