Στην επιβεβαίωση των προγενέστερων πληροφοριών που έκαναν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας προέβησαν το πρωί του Σαββάτου ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press.
Σύμφωνα με τις πηγές του AP, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, στόχος της επίθεσης ήταν ένα φορτίο προηγμένων πυραύλων, κι όχι χημικών όπλων, που προωθούνταν προς την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Οι πηγές ανέφεραν πως η επίθεση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής, δίχως να αποσαφηνίσουν την ακριβή τοποθεσία όπου επλήγησαν οι στόχοι.
Μάλιστα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε μυστική συνομιλία με αξιωματούχους πριν την επιδρομή στη Συρία.
Την πληροφορία αναμεταδίδει και η ισραηλινή Jerusalem Post, η οποία κάνει αναφορά σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, τα οποία υποστηρίζουν πως η επιδρομή πραγματοποιήθηκε «την Πέμπτη ή την Παρασκευή» και ότι τα ισραηλινά μαχητικά δεν εισέβαλαν στον συριακό εναέριο χώρο, καθώς η επίθεση φέρεται να σημειώθηκε από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Νωρίτερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Συρία με στόχο να πλήξει κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ φέρεται να δήλωσε σε δημόσια παρέμβασή του ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία. “Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία την χθεσινή νύχτα”, δήλωσε ο Γκράχαμ σε δείπνο που διοργανωνόταν για τη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ενημέρωσης Politico.
“Οι αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέτασαν εμπιστευτικά δεδομένα που δείχνουν ότι το Ισραήλ πολύ πιθανώς πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την περίοδο από την Πέμπτη έως την Παρασκευή”, μετέδωσε από την πλευρά του το CNN, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC που επικαλείται επίσης Αμερικανούς αξιωματούχους, “ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν την Παρασκευή το βράδυ ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση που έπληξε το εσωτερικό της Συρίας”.
Η ισραηλινή επίθεση δεν φέρεται ωστόσο να είχε στόχο εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται χημικά όπλα, σύμφωνα με το CNN, που μετέδωσε επίσης ότι κατά την περίοδο στην οποία διεξήχθη η επιχείρηση, οι ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που έδειχναν ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τον Λίβανο.
Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι η επιδρομή είχε πιθανώς στόχο συστήματα εκτόξευσης χημικών όπλων.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είπε: “δεν σχολιάζουμε τις αναφορές αυτές αλλά μπορούμε να πούμε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αποτρέψει τη μεταφορά χημικών όπλων ή τέτοιου είδους όπλων μέσω του συριακού καθεστώτος σε τρομοκράτες, κυρίως στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ομπάμα: Δεν θα σταλούν εκ των προτέρων αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν προβλέπει να στείλει εκ των προτέρων αμερικανούς στρατιώτες στο συριακό έδαφος, αν αποδειχτεί ότι το καθεστώς Ασαντ κατέφυγε στη χρήση χημικών όπλων.
“Δεν εξετάζω την εκδοχή πως η αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο συριακό έδαφος θα ωφελούσε τις ΗΠΑ και επίσης θα ωφελούσε τη Συρία”, δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του από την Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια στο Σαν Χοσέ, όπου πραγματοποιεί 24ωρη επίσκεψη.
Ο Ομπάμα, ο οποίος δέχεται πιέσεις να δράσει πιο αποφασιστικά στο θέμα της συριακής κρίσης από την περασμένη εβδομάδα που η κυβέρνησή του για πρώτη φορά έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ –κάτι που αποτελεί “κόκκινη γραμμή” σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία– άφησε ένα περιθώριο ελιγμών.
“Γενικά δεν αποκλείω τίποτε ως αρχηγός του αμερικανικού στρατού γιατί οι συνθήκες αλλάζουν και πρέπει να είμαι σίγουρος ότι έχω όλες τις εξουσίες των ΗΠΑ για να υποστηρίξω τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας”, τόνισε.
“Έχω διαβουλεύσεις με ηγέτες της περιοχής που θα ήθελαν πράγματι να δουν τον πρόεδρο Ασαντ να αποχωρεί από τη θέση του και να υπάρξει μια σταθερή κατάσταση στη Συρία, και συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα της αμερικανικής εμπλοκής στη συριακή κρίση, ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε της πολιτικής του βλέποντας και κάνοντας.
“Είμαστε σήμερα ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στην κρίση στη Συρία. Είμαστε ο μεγαλύτερος χορηγός “μη φονικής” βοήθειας στην αντιπολίτευση. Έχουμε κινητοποιήσει 80 χώρες για να στηρίξουν την αντιπολίτευση” είπε.
Αναφορά στη Χεζμπολάχ
“Εργαζόμαστε μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας με στόχο να ασκηθούν όλες οι δυνατές πιέσεις στη Συρία”, είπε ο Ομπάμα που κλήθηκε για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες περιοδείας στη Λατινική Αμερική να μιλήσει για την συριακή κρίση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν πιο ισχυρές αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων πριν αναληφθεί δράση στο πλαίσιο των διεθνών οργάνων. “Αν διαθέτουμε ισχυρές αποδείξεις που μπορούμε να παρουσιάσουμε στους διεθνείς οργανισμούς και οι οποίες μας επιτρέπουν να πούμε ότι ο συριακός στρατός και η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιούν χημικά όπλα, αυτό αλλάζει τον κανόνα του παιχνιδιού”.
Μιλώντας για τη συριακή κρίση, σε μια σπάνια αλλά άμεση αναφορά στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου –που είναι σύμμαχος της Δαμασκού και εχθρός του Ισραήλ– ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι “υπάρχει η δυνατότητα (τα όπλα αυτά) να φθάσουν στα χέρια οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ”.
Την προηγουμένη, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει την πιθανότητα να προμηθεύσει όπλα στην συριακή αντιπολίτευση. “Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάνε οπουδήποτε. Είναι επιλογές που πρέπει να εξεταστούν με τους εταίρους μας, με τη διεθνή κοινότητα”, πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του υπουργού του, ο πρόεδρος Ομπάμα από το Μεξικό είπε ότι αυτό “συζητείται εδώ και μήνες. Ενώ βλέπουμε περισσότερη αιματοχυσία και πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία, είπα ότι εξετάζουμε όλες τις επιλογές. Πριν λάβουμε μια απόφαση, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα βελτιώσει πράγματι την κατάσταση παρά θα την κάνει πιο δύσκολη και πιο αιματηρή”.