Πούτιν: Η υπογραφή νέου διατάγματος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη διεύρυνση των παραμέτρων χρήσης των πυρηνικών όπλων αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στη γεωπολιτική σκηνή.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Το διάταγμα, που ανανεώνει προηγούμενη πολιτική του Ιουνίου 2020, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και της αυξανόμενης εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων.
Η Διευρυμένη Πυρηνική Στρατηγική της Ρωσίας
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το νέο διάταγμα ορίζει ότι τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένα έσχατο μέσο προστασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της ακεραιότητάς της. Ωστόσο, η βασική διαφοροποίηση από την προηγούμενη πολιτική έγκειται στη διεύρυνση των περιστάσεων υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Συγκεκριμένα, η χρήση πυρηνικών όπλων δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε απειλές από άλλα πυρηνικά κράτη. Το νέο διάταγμα επιτρέπει την πυρηνική απάντηση σε:
1. **Επιθέσεις από μη πυρηνικά κράτη** που ενεργούν με τη στήριξη πυρηνικών δυνάμεων.
2. **Κρίσιμες απειλές για την εδαφική ακεραιότητα** ή την κυριαρχία της Ρωσίας, ακόμα και αν αυτές οι απειλές προέρχονται από συμβατικά όπλα.
3. **Επιθέσεις κατά της Λευκορωσίας**, που θεωρείται στρατηγικός σύμμαχος και μέλος του ενωσιακού κράτους με τη Ρωσία.
4. **Μαζικές επιθέσεις** με χρήση προηγμένων όπλων όπως πυραύλοι κρουζ, drones και μαχητικά αεροσκάφη, ειδικά εάν παραβιάζονται τα ρωσικά σύνορα.
Το διάταγμα υπογραμμίζει ότι η πολιτική της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει «αμυντικό χαρακτήρα» και στοχεύει στην αποτροπή μιας επίθεσης από δυνητικούς εχθρούς, καθώς και στον τερματισμό στρατιωτικών συγκρούσεων υπό όρους που θεωρούνται αποδεκτοί για τη Ρωσία και τους συμμάχους της.
Η Στρατηγική Συμμαχία με τη Λευκορωσία
Ένα κρίσιμο στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η άμεση σύνδεση της πυρηνικής στρατηγικής της Ρωσίας με την προστασία της Λευκορωσίας. Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία, όχι μόνο πολιτικό αλλά και στρατιωτικό σύμμαχο, σε μια από τις πιο ευαίσθητες πτυχές της ρωσικής στρατηγικής.
Τον Ιούνιο του 2023, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας. Τώρα, με το νέο διάταγμα, κάθε επίθεση κατά της Λευκορωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει ρωσική πυρηνική απάντηση. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη θέση της Λευκορωσίας ως στρατηγικού προπυργίου για τη Μόσχα και, ταυτόχρονα, περιπλέκει περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση της με τις γειτονικές χώρες και τη Δύση.
Δηλώσεις Πεσκόφ και ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε τη θέση της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων επεκτείνεται και σε περιπτώσεις όπου η Ρωσία ή η Λευκορωσία δεχτούν επίθεση με συμβατικά όπλα. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η παροχή βαλλιστικών πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, ακόμη και αν δεν είναι πυρηνικής φύσης, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επιθετική ενέργεια υπό την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους.