ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ– ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη 2η φάση της έκθεσης της εταιρείας PricewaterhouseCoopers Advisory Services LLC για την υπόθεση των οικονομικών του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αργά το βράδυ της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, δεν φέρεται να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι χρήματα για τον ιερό ναό καταβλήθηκαν παρατύπως σε άτομα που εργάζονταν (employed) ή συνδέονταν (associated) με την Αρχιεπισκοπή.
Επίσης, ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο ή ισχυρισμός (allegation) ότι διαπράχθηκε απάτη σχετιζόμενη με το έργο ανοικοδόμησης του ναού.
Στην έκθεση, η οποία είναι μακροσκελής, αναφέρεται πως η αύξηση στο κόστος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών ανοικοδόμησης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι οφείλεται στις αλλαγές των αρχιτεκτονικών σχεδίων, τις οποίες συμφώνησαν να γίνονται εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στην Αρχιεπισκοπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο αναπεμφθείς πρώην εκτελεστικός διευθυντής διοίκησης της Αρχιεπισκοπής κ. Τζέρι Δημητρίου, σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στις 24 Ιανουαρίου τον κατηγόρησε ευθέως ότι εκείνος προέβαινε στις διαρκείς αλλαγές.
Στο εσωτερικό του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως «παρόλο ότι αυτές οι τροποποιήσεις στα αρχικά σχέδια μπορεί να έγιναν με τις καλύτερες προθέσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε μια δομική συγκρότηση η οποία προσιδιάζει σε μια εκκλησία και ένα εθνικό προσκύνημα, το έργο θα έχει τελικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπολογιστεί και δημοσιοποιηθεί αρχικώς».
Τονίζεται συνωδά με το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής και την επισυναπτόμενη έκθεση της εταιρείας PricewaterhouseCoopes Advisory Services LLC, υπήρχε συνημμένη και επιστολή Ειδικής Διερευνητικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής, που αποτελούν οι κύριοι Νικηφόρος Μάθιους, Τζον Παπατζόν και Τζορτζ Κανέλλος, για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, στην οποία διερμήνευσαν ουσιαστικά τα συμπερασματικά αποτελέσματα της έκθεσης.
Αναφέρεται ακόμα πως η Αρχιεπισκοπή έχει επιστρέψει ποσό ύψους $3.504.550 εξαιρούμενου του τόκου στους λογαριασμούς του Αγίου Νικολάου από τους οποίους είχαν ληφθεί για να πληρωθούν λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής.
Επίσης, η Αρχιεπισκοπή κατέβαλλε το ποσό των $681.268 από επικαρπίες επενδυτικές δωρεών μεταξύ των ετών 2001 έως 2012.
Η Αρχιεπισκοπή επέλεξε να μην χρεώσει ποσό κάπου $820.000 (οκτακοσίων είκοσι χιλιάδων δολαρίων) για έξοδα για τα οποία είτε δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ($245.000) είτε ($575.000) για ερανικές προσπάθειες, ταξίδια και μετακινήσεις.
Τονίζεται ότι συστήνεται νέα νομική οντότητα με το όνομα «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», η οποία θα συνδέεται μεν με την Αρχιεπισκοπή, αλλά θα είναι και ανεξάρτητη από την Αρχιεπισκοπή, για να αναλάβει το έργο της ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου.
Η καινούργια αυτή νομική οντότητα οφείλει να έχει τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι θα είναι ξεχωριστοί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής, ενώ θα συγκροτείται από Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου θα έχουν τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου να επιβλέπουν την ανοικοδόμηση, να επιθεωρούν και εγκρίνουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της δομής του Ναού λαμβάνοντας υπ’ όψη τα έξοδα κατά τρόπο σκεπτόμενο και λεπτομερή.
Ουδαμού στο ανακοινωθέν στην συνοδευτική επιστολή και στην έκθεση αναφέρεται πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση των εργασιών ανοικοδόμησης.
Οι εργασίες σταμάτησαν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.». Προ διημέρου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πήρε τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου και μετέβησαν στο γιαπί του Αγίου Νικολάου για να κάνουν επιτόπια αυτοψία και αξιολόγηση του μέχρι τώρα έργου και της μελλοντικής του συνέχισης.
Σύμφωνα με την έκθεση «τα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν αύξηση του αναμενόμενου κόστους κατασκευής του Ναού από $20,6 εκατομμύρια δολάρια το 2013 σε πάνω από $58,4 εκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο του 2017.
Τον Ιούλιο του 2018, η Αρχιεπισκοπή παρουσίασε στην Κληρικολαϊκή ένα σχέδιο ότι το κόστος θα είναι ύψους περίπου $38,0 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση του ναού, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος σε περίπου $80,0 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης από την οικοδομική εταιρεία.
Υπογραμμίζεται ότι στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται ο εσωτερικός διάκοσμος του Ναού συμπεριλαμβανομένης και της Αγιογραφίας η οποία θα φιλοτεχνηθεί από Μοναχό του Αγίου Ορους.
Προς τούτο, είχαν μεταβεί στο Αγιον Ορος προ διετίας σχεδόν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος και ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων για την επιλογή των εικόνων.