ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ: Οι Εκκλησίες στην Ευρώπη ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 20 χρόνια από την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Οικουμενικού Χάρτη, με τον Καρδινάλιο Angelo Bagnasco και άλλους να ευχαριστούν τον Θεό για την πρόοδο που σημείωσε το παγκόσμιο οικουμενικό κίνημα.
Το Charta Oecumenica είναι ένα κοινό έγγραφο της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνεδρίων που περιέχει κατευθυντήριες γραμμές για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των εκκλησιών στην Ευρώπη.
Στις 22 Απριλίου, λοιπόν, οι Ευρωπαϊκές Εκκλησίες θα γιορτάσουν την 20ή επέτειο της «Charta Oecumenica». Ο Ευρωπαϊκός Οικουμενικός Χάρτης υπογράφηκε το 2001 από τους προέδρους του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκόπων (CCEE) και της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) για την προώθηση στενότερης συνεργασίας και οικουμενικού διαλόγου στην Ευρώπη.
Πριν από αυτήν την επέτειο, ο Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Πρόεδρος του CCEE, και ο κ. Christian Krieger, Πρόεδρος της CEC, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση στην οποία «ευχαριστούν τον Θεό για την ειρήνη που έχουμε βιώσει και τα επιτεύγματα της οικουμενικής κίνησης», δηλαδή «σε τομείς της καθημερινής ζωής, όπως από κοινού μαρτυρίας και δράσης στον τοπικό οικουμενισμό, καθώς και στους διεκκλησιαστικούς γάμους», αλλά και σε θεολογικό επίπεδο.
«Αρκετές διαθρησκευτικές πρωτοβουλίες άνθισαν», σχολιάζει η δήλωση. «Οι εκκλησίες έχουν ενισχύσει το έργο τους προς έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο (…) και έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους προς τη φροντίδα της Δημιουργίας.»
Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Bagnasco και τον Αιδεσιμότατο Krieger, «το μήνυμα του Charta Oecumenica συνέβαλε και έδωσε νέο σθένος σε αυτήν την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό».
Νέες προκλήσεις
Ταυτόχρονα, οι δύο του επισημαίνουν ότι οι Εκκλησίες και οι κοινωνίες εξακολουθούν να διακατέχονται από ανθρώπινη αμαρτία και διχασμούς. «Οι παλιές και νέες εκκλησιαστικές διαιρέσεις χρειάζονται θεραπεία και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες απαιτούν τη μεταμόρφωση των στάσεων και των δομών μας».
Επισημαίνουν επίσης τις συνεχιζόμενες «απειλές κατά της δημοκρατίας και του φυσικού περιβάλλοντος» που απαιτούν μια νέα προσοχή στη ζωή στο σύνολό της και την «επανεμφάνιση ένοπλων συγκρούσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων σε ορισμένα μέρη της ηπείρου», που χρειάζονται «μετάνοια, συγχώρεση και δικαιοσύνη»
Μπροστά σε αυτές τις πραγματικότητες και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι Ευρωπαϊκές Εκκλησίες «επιβεβαιώνουν, μαζί και σε πνεύμα ενότητας» τη «δέσμευσή τους να μαρτυρούν τον Χριστό ως Σωτήρα μας»
Ενώ η αναγνώριση της χριστιανικής ενότητας δεν προκύπτει μόνο από ανθρώπινες προσπάθειες, ο Καρδινάλιος Bagnasco και ο Αιδεσιμότατος Krieger επισημαίνουν επιτέλους ότι η ενότητα «πρέπει να γίνει αντιληπτή σε αυτόν τον κόσμο».
Για το σκοπό αυτό, επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την ρποσπάθειά τους «μέσω κοινής προσευχής και δράσης», προωθώντας παράλληλα τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο.
Το “Charta Oecumenica” είναι το πρώτο κοινό έγγραφο που εκδόθηκε από τις Ευρωπαϊκές Εκκλησίες τα τελευταία 1.000 χρόνια.
Υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 22 Απριλίου 2001, από τον Καρδινάλιο Miloslav Vlk και τον Μητροπολίτη Ιερεμία, και μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, θέτει δώδεκα στόχους, επίσης ενόψει της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτοί περιλαμβάνουν: την κοινή δήλωση του Ευαγγελίου, την ανταπόκριση στην έκκληση για ενότητ, την κοινή εργασία, την κοινή προσευχή, τον συνεχή διάλογο, την συμφιλίωση λαών και πολιτισμών, την βοήθεια στη διαμόρφωση της Ευρώπης, τη διασφάλιση της Δημιουργίας, την εμβάθυνση της κοινωνίας με τον Ιουδαϊσμό, την προώθηση των σχέσεων με το Ισλάμ και άλλες θρησκείες του κόσμου.
Μια χαρακτηριστική “φωλιά” αυτού του οικουμενιστικού οράματος που περιγράφεται είναι και η Καθολική κοινότητα του Ταιζέ στην Γαλλία, την οποία υπενθυμίζεται είχε επισκεφθεί το 2017 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
pentapostagma.gr