ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΙΗΣΟΥ: Οι αρχαιολογικές έρευνες σε ένα μοναστήρι στο Μιλέβσκο της Τσεχίας, στη Νότια Βοημία, έφεραν στον κόσμο ένα εύρημά που αποτελεί ένα από τα σπανιότερα κειμήλια της ορθοδοξίας!
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που έγινε αλλά και τις μελέτες που ακολούθησαν, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα κομμάτι από καρφί που πιστεύεται πως ανήκει σε ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στην Σταύρωση του Χριστού.
Αρχικά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κρυφό πέρασμα στον τοίχο του μεσαιωνικού μοναστηριού. Από εκεί οδηγήθηκαν σε έναν χώρo που χρησιμοποιούταν ως θησαυροφυλάκιο όπου έκρυβαν τα πολύτιμα αντικείμενα από τις επιδρομές των Χουσιτών στις αρχές του 15ου αιώνα.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ανακάλυψη θραυσμάτων πολύτιμων μετάλλων στις ρωγμές του δαπέδου. Όμως, ο μεγαλύτερος θησαυρός, ένα κομμάτι καρφί μήκους έξι ιντσών με σταυρό από χρυσό 21 καρατίων, ήταν κρυμμένο περίπου έξι εκατοστά κάτω από το έδαφος.
«Θαμμένο κάτω από μια μεγάλη πέτρα, υπήρχε ένα ξύλινο λείψανο διακοσμημένο με χρυσό και ασήμι και στο εσωτερικό του υπήρχε ένα σιδερένιο καρφί υπογεγραμμένο με χρυσό σταυρό» είπε ο υπεύθυνος για την αρχαιολογική έρευνα Γίρι Σίντελαρ.
Nail believed to be part of Cross of Christ discovered in Milevsko https://t.co/tWuflL8Xpi
— Radio Prague International (@RadioPrague) December 22, 2020
Χρησιμοποιώντας κάμερες και ειδικά προσαρμοσμένα φτυάρια, οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν τα θραύσματα του λειψάνου, στο οποίο βρέθηκε το καρφί. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το καπάκι του κουτιού ήταν αρχικά κατασκευασμένο από μια συμπαγή χρυσή πλάκα χαραγμένη με τα γράμματα IR, που αντιπροσωπεύουν τον Ιησού.
«Αναλύσαμε τα ξύλινα μέρη χρησιμοποιώντας ραδιοανθρακική χρονολόγηση που αποκάλυψε δύο τύπους ξύλου. Ο πρώτος, νεότερος, χρονολογείται στη βασιλεία του Καρόλου Δ ‘, μεταξύ 1290 και 1394. Ο άλλος προέρχεται από την περίοδο 260 έως 416 μ.Χ.» είπε ο Σίντελαρ.
Ο Καρδινάλιος Ντομίνικ Ντούκα, ωστόσο, λέει ότι, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πως το καρφί που βρέθηκε στο Μιλέβσκο χρησιμοποιήθηκε πραγματικά στη σταύρωση του Χριστού, είναι ωστόσο μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.
reader.gr