Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής των Παγκόσμιων Θρησκευτικών ηγετών πραγματοποιήθηκε στο Μπακού στις 14-15 Νοεμβρίου του 2019.
Η Σύνοδος Κορυφής συγκέντρωσε ηγέτες και εκπροσώπους πάνω των 70 χωρών, 25 παραδοσιακών θρησκειών, εκκλησιών και από τις 5 ηπείρους, καθώς και περίπου 500 υψηλόβαθμους εκπροσώπους από περίπου 10 επιφανείς διεθνείς οργανισμούς.
Η διήμερη διάσκεψη κορυφής αποσκοπούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του δια θρησκευτικού διαλόγου, στην προώθηση και την εξέλιξη των ανθρώπινων αξιών όπως η αμοιβαία κατανόηση και η ανθρώπινη αλληλεγγύη. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν συζητήσεις για θέματα όπως ο «υποδειγματικός ρόλος του Αζερμπαϊτζάν στην προώθηση της πολύ πολιτισμικότητας, της ανοχής και της δια θρησκειακής αλληλεγγύης». «Οι θρησκευτικοί ηγέτες εκφράστηκαν κατά της τρομοκρατίας, της επιθετικότητας, της ξενοφοβίας, της χριστιανοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού.
O Πρόεδρος και η Πρώτη Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, ο Αρχηγός του Οργανισμού Πολιτισμού και Ισλαμικών Επικοινωνιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγάλων Εβραϊκών Οργανώσεων, ο Επικεφαλής Ραβίνος της Ιερουσαλήμ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες και θρησκευτικοί ηγέτες, συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής.
[irp posts=”531547″ name=”Παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα : Οι Αμερικανοί και η ουκρανική Αυτοκεφαλία!”]
Αυτή η Σύνοδος Κορυφής για άλλη μια φορά δείχνει ότι ως πολυεθνική χώρα το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου και θα συνεχίσει. Η διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος στο Μπακού αποδεικνύει τις αρχαίες δια μεθοριακές σχέσεις και παραδόσεις του Αζερμπαϊτζάν.
Ανεξάρτητα από την κοινωνικοπολιτική δομή στον τομέα αυτό, το Αζερμπαϊτζάν αποδείχθηκε ανέκαθεν ως υποδειγματική χώρα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και εθνοτικών ομάδων έζησαν στο Αζερμπαϊτζάν ως οικογένεια, στην ατμόσφαιρα της καλοσύνης, της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης.
Τα θρησκευτικά μνημεία στο Αζερμπαϊτζάν αποδεικνύουν σαφώς την πολιτιστική τους ποικιλομορφία και την αρχαία ιστορία τους. Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου, η εκκλησία του αρχαίου κράτους της Αλβανίας του Καυκάσου, βρίσκεται στην πόλη Shaki του Αζερμπαϊτζάν. Στο Μπακού ο Ναός της πυρκαγιάς, ο οποίος ανήκει στη θρησκεία του Ζωροαστρισμού, αποδεικνύει επίσης την πολιτιστική και θρησκευτική του ποικιλομορφία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρμενική εκκλησία που παραμένει άθικτη στο κέντρο του Μπακού αντανακλά την καλή θέληση, το σεβασμό των θρησκευτικών μνημείων και το πνεύμα συμφιλίωσης του λαού του Αζερμπαϊτζάν.