ΛΑΒΡΟΦ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης παραμένουν τεταμένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή.
Η Τουρκία ως πιθανός διαμεσολαβητής στην Ουκρανία
Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται οι πρόσφατες επαφές της Μόσχας με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και η πιθανότητα η Τουρκία να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία.
Η Άγκυρα είχε φιλοξενήσει τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου το 2022, αν και αυτές δεν οδήγησαν σε συμφωνία. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή του να συμβάλει στην εξεύρεση μιας «δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», προσπαθώντας να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη θέση της ως μέλους του ΝΑΤΟ που διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα. Αυτό της επιτρέπει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση.
Συζήτηση για τη Γάζα και τη Συρία
Εκτός από το ζήτημα της Ουκρανίας, στην ατζέντα της συνάντησης Λαβρόφ-Φιντάν περιλαμβάνονται και άλλα καίρια θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.
Ένα από αυτά είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Τουρκία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Άγκυρα πιέζει για άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία, όπου Ρωσία και Τουρκία στηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Η Άγκυρα, που διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, επιδιώκει να αποτρέψει την ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά της, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ. Στις συνομιλίες αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της «εδάφικής ακεραιότητας της Συρίας» και της απομάκρυνσης «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως τις χαρακτηρίζει η Τουρκία.
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας και οι προκλήσεις
Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Άγκυρα αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Μόσχα στον ρόλο της Τουρκίας στις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, η Άγκυρα βρίσκεται σε μια λεπτή ισορροπία: από τη μία πλευρά, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, ενώ από την άλλη είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποστηρίξει, έστω και έμμεσα, την Ουκρανία, παρέχοντας στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
Το αν η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία της Ουκρανίας παραμένει αβέβαιο, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται αμείωτη και καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις. Ωστόσο, η συνάντηση Λαβρόφ-Φιντάν μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη ένδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας να διατηρήσει την επιρροή της στις παγκόσμιες εξελίξεις.