Ουκρανία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε μια δραματική ανακοίνωση για τον νέο ρωσικό πύραυλο Oreshnik, που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές γεωπολιτικές αντιδράσεις.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Η Δύση όμως ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές ως προς την Ουκρανία και πήρε την απάντηση της, σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές .
Ο συγκεκριμένος πύραυλος, με την ονομασία «φουντουκιά» στα ρώσικα, έχει προκαλέσει αίσθηση λόγω της ταχύτητας και της αποδοτικότητάς του, καθώς είναι σχεδιασμένος για να παρακάμπτει τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα.
Στην παρουσίασή του, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο Oreshnik ταξιδεύει με ταχύτητα 10 Mach, δηλαδή περίπου 2,5 έως 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, καθιστώντας τον ακατανίκητο για τα περισσότερα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.
Αυτή η δήλωση του Ρώσου προέδρου έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις στρατηγικές της θέσεις εν μέσω της συνεχούς έντασης με τη Δύση και την Ουκρανία. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα αμυντικό σύστημα, ούτε τα αμερικανικά ούτε τα ευρωπαϊκά, που να μπορεί να αναχαιτίσει τον Oreshnik, δημιουργώντας έτσι μια νέα στρατηγική δυναμική στην παγκόσμια αμυντική ισορροπία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δυνατότητες του Oreshnik είναι τέτοιες που επιτρέπουν την εκτόξευση του πυραύλου χωρίς να απαιτείται η χρήση πυρηνικής κεφαλής. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη επίδειξη, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε με επιτυχία και χτύπησε το Ντνιεπροπετρόβσκ, αναδεικνύοντας την ικανότητά του να προκαλεί σημαντική καταστροφή χωρίς την ανάγκη για πυρηνικό φορτίο. Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε ότι ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, πράγμα που προσθέτει νέες ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές ότι η Ρωσία προτίθεται να ενημερώνει τις χώρες που πλήττονται από τους πυραύλους πριν από τις επιθέσεις, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων και να αποφευχθεί η ευρεία καταστροφή αθώων ζωών. Παράλληλα, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι επόμενοι στόχοι του Oreshnik θα περιλαμβάνουν την Ουκρανία, η οποία είναι η κύρια αποδέκτης των στρατιωτικών βοήθειών από τη Δύση, καθώς και τις χώρες που προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.