Χθες το βράδυ ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, απευθύνθηκε στο λαό της χώρας ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να μην υπογράψει τον ψηφισθέντα χθες για δεύτερη φορά από το Κοινοβούλιο, νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που καθιστά την αλβανική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσα στο κράτος των Σκοπίων.
Στο διάγγελμά του ο Ιβάνοφ τόνισε:
Κατά τη διάρκεια της απονομής της εντολής για τη θητεία του σημερινού πρωθυπουργού, έχω επανειλημμένα πει ξεκάθαρα και δημόσια ότι το ζήτημα της χρήσης της αλβανικής γλώσσας δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Για τους λόγους αυτούς, ο τότε υποψήφιος πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της κυβέρνησης προσπάθησε να πάρει γραπτές εγγυήσεις ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, δεν έχει πολιτικά κίνητρα και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Οι εγγυήσεις δόθηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν.
Ο νόμος σχετικά με τη χρήση των γλωσσών, με τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε αλλά και δημοσιεύεται, θα προκαλέσει πλήρη αποκλεισμό του έργου των θεσμικών οργάνων. Σε συνθήκες αποκλεισμού των θεσμών, το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της συνταγματικής τάξης είναι πιθανόν να ανοίξει.
Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών είναι ένας άδικος νόμος και κατασταλτικός νόμος, ο οποίος ευνοεί μόνο μία γλώσσα. Ένας τέτοιος νόμος θα εμφβαθύνει τις ενδο-εθνικές εντάσεις και θα αποτελέσει απειλή για τη συνύπαρξη στο κράτος.
[irp posts=”408936″ name=”Σκοπιανοί της Αυστραλίας ζητούν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία”]
Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει ψηφίσει ποτέ ή δεν θα ψηφίσει ποτέ ένα πολιτικό πρόγραμμα που προβλέπει έναν τέτοιο αντισυνταγματικό, αντικρατικό και θεμελιωδώς άδικο νόμο. Και ο άδικος νόμος δεν αξίζει να ονομάζεται νόμος.
Ως πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δεν θα το επιτρέψω αυτό.
Έτσι, δεν θα υπογράψω μια διάταξη που επικυρώνει ένα νόμο που έχει υιοθετηθεί με αυτόν τον τρόπο.
Νόμος που καταχράται στην πράξη την ευρωπαϊκή σημαία, ο οποίος δεν οδήγησε τη συζήτηση σχετικά με τις τροποποιήσεις που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις μου, ένας νόμος που πέρασε πέρα από κάθε διαδικασία, ένας νόμος αντισυνταγματικός, ένας νόμος που παραβιάζει τις εγγυήσεις που παρέχονται.
Το σύνταγμα και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπουν να υπογράψω μια διάταξη που επικυρώνει έναν τέτοιο νόμο, είπε ο πρόεδρος Ιβάνοφ.