Σερβία: Τοποθετώντας τον επιχρυσωμένο σταυρό στο καμπαναριό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μόσταρ…
που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και ο οποίος το 1992 κυριολεκτικά σείστηκε από τα θεμέλια, όπως από τα δικά τους «θεμέλια» ξεριζώθηκαν και οι Σέρβοι, που ζούσαν στην πόλη αυτή.
«Οι Σέρβοι από το Μόσταρ πιστεύουν ότι αναστήθηκαν μαζί με τον Θεό τους», βλέποντας την αποκατάσταση της εκκλησίας αυτής».
Το μέγεθος, η ομορφιά, αλλά και η κυρίαρχη θέση της εκκλησίας μαρτυρούν τη δύναμη που είχε κάποτε η Ορθόδοξη κοινότητα σε αυτήν την πόλη. Οι ορθόδοξοι Σέρβοι του Μόσταρ πέρασαν πιο δύσκολα και από τα τρία δόγματα στον πόλεμο.
Οι άνθρωποι μαζεύονται πλέον κάθε Κυριακή και στις γιορτές στην παλιά εκκλησία της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πλέον ζουν εκεί περίπου 4.000 από τους 20.000 που ζούσαν στην πόλη του ποταμού Νερέτβα, όταν άρχισε ο πόλεμος. Κάποιοι από αυτούς είχαν φύγει και επέστρεψαν. Η Σίνισα Τζόκανοβιτς έφτασε από τον Καναδά πριν από έξι χρόνια.
«Η ζωή δεν έχει επιστρέψει εντελώς στο φυσιολογικό. Η πόλη είναι διχασμένη: οι Βόσνιοι από τη μία πλευρά, οι Κροάτες από την άλλη… Εμείς οι Σέρβοι βρισκόμαστε και στις δύο πλευρές της γέφυρας, αλλά εξακολουθούμε να ψάχνουμε τη θέση μας. Ακόμα αγωνιζόμαστε, ώστε το καθεστώς να μας αποδεχθεί και να μας δώσει πρόσβαση, όπου έχουν και τα άλλα δύο έθνη, ειδικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, δεν έχουμε ίσες ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα», λέει ο Jokanović και προσθέτει ότι η αποκατάσταση του ναού είναι τα πάντα για τους Σέρβους του Μόσταρ, καθώς δεν αποτελεί μόνο θρησκευτικό, αλλά και πολιτιστικό κέντρο.
Η Αγία Τριάδα χτίστηκε το 1873 και ήταν η μεγαλύτερη σερβική ορθόδοξη εκκλησία μέχρι την κατασκευή του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, στο Βελιγράδι.
Ο Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, κ. Δημήτριος πριν λίγο καιρό είχε ευχαριστήσει τη Σερβία για τη βοήθεια που παρείχε, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.