Σεργκέι Λαβρόφ: Μια ακόμα δημοσιογραφική επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος, δέκα μήνες μετά τη συνέντευξή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατάφερε να συνομιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Επιμέλεια – Γιάννη Παπανικολάου: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η συνέντευξη περιελάμβανε εκτενή ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης, των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και της σχέσης Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, απάντησε χαρακτηριστικά ότι η Ουάσινγκτον έχει κηρύξει έναν «υβριδικό πόλεμο». Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία αποτελεί σαφή ένδειξη της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τη στήριξή τους σε όπλα και εκπαίδευση, οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει όσα έχουν καταφέρει στο πεδίο της μάχης.
Οι Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και η ευθύνη της Δύσης
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, σημειώνοντας ότι αν είχαν τηρηθεί, ο πόλεμος θα είχε σταματήσει. Υποστήριξε πως οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, οι οποίες περιλάμβαναν ουδετερότητα από το ΝΑΤΟ, καθώς και εγγυήσεις ασφάλειας που θα παρείχε και η Ρωσία.
Russia’s longtime foreign minister describes the war with the United States and how to end it.
(0:00) Is the US at War With Russia?
(12:56) Russia’s Message to the West Through Hypersonic Weapons
(17:47) Is There Conversation Happening Between Russia and the US?
(23:18) How Many… pic.twitter.com/0UkkNjAkhw— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) December 5, 2024
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν λόγω της παρέμβασης του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενθάρρυνε την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο. Ο Λαβρόφ επεσήμανε πως οι συμφωνίες αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη σημερινή αιματοχυσία, αλλά οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Δύσης δεν άφησαν περιθώρια για ειρηνική λύση.
«Οι πραγματικότητες στο πεδίο έχουν αλλάξει και πρέπει να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχθεί τη συνεχιζόμενη καταπίεση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ουκρανία.
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι τον θεωρεί ισχυρό και αποτελεσματικό ηγέτη, αν και σημείωσε ότι η θητεία του δεν ήταν «φιλορωσική», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Υπενθύμισε ότι επί προεδρίας Τραμπ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυξήθηκαν σημαντικά.
«Συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση Τραμπ και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η «τάξη βασισμένη σε κανόνες» και η αμερικανική ηγεμονία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν την έννοια της «παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες» για να δικαιολογήσουν την ηγεμονία τους.
«Η Ρωσία, όπως και άλλες χώρες, υποστηρίζει μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον Χάρτη του ΟΗΕ, την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών», υπογράμμισε. «Αντίθετα, οι ΗΠΑ δεν σέβονται την κυριαρχία των κρατών και επιδιώκουν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες».
Οι BRICS και ο πολυπολικός κόσμος
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία επικεντρώνεται πλέον στη συνεργασία με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου κυριαρχεί η ισότητα μεταξύ των κρατών. Υποστήριξε πως αυτές οι δομές προωθούν ένα εναλλακτικό μοντέλο διεθνούς συνεργασίας, απαλλαγμένο από την αμερικανική ηγεμονία.
Η επόμενη μέρα
Η συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ στον Τάκερ Κάρλσον έδωσε μια σαφή εικόνα της ρωσικής αντίληψης για την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ενώ ο Ρώσος υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις θέσεις της.
Η συνέντευξη αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως στις δυτικές κυβερνήσεις, καθώς επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Μόσχας για ενίσχυση των συμμαχιών της με χώρες που επιδιώκουν έναν πολυπολικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη στο ζήτημα της Ουκρανίας, με το Κρεμλίνο να θεωρεί ότι η Δύση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου.