ΣΕΙΣΜΟΣ: Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με επίκεντρο την περιοχή της Σηλυβρίας, προκάλεσε πανικό στον πληθυσμό, που αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα εκτός κατοικιών, είτε σε αυτοκίνητα είτε σε πρόχειρες σκηνές στα πάρκα.
Οι πολίτες της Φατίχ, της Μπεσίκτας και άλλων περιοχών του μητροπολιτικού ιστού, αντίκρισαν σκηνές απόγνωσης και φόβου. Πολλοί επέλεξαν να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους, μακριά από κτίρια που πιθανώς έχουν υποστεί βλάβες.
Οι εικόνες με τις αυτοσχέδιες φωτιές στους δρόμους, τα στρώματα σε πάρκα και τους πολίτες να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους για παρηγοριά, επαναφέρουν τραυματικές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1999, ο οποίος άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλά σημεία της χώρας και πως καταγράφηκαν πάνω από 130 μετασεισμοί μέσα σε λίγες ώρες. Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν αμέσως ομάδες έρευνας και διάσωσης, ενώ οι αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Ο υπουργός Υγείας Κεμάλ Μεμισόγλου επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 236, εκ των οποίων οι 221 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Οι υπόλοιποι 15 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, χωρίς – μέχρι στιγμής – να απειλείται η ζωή τους. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται σε πτώσεις και πανικό, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.
Τα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης λειτούργησαν άψογα, σύμφωνα με τον Μεμισόγλου, χάρη στην κινητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού και τη συνεργασία των τοπικών αρχών. Ήδη το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας βρίσκεται σε συντονισμό με τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας για να διαχειριστεί τυχόν επιπλέον έκτακτα περιστατικά.
Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί σεισμολόγοι τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που διατρέχει τη Μαρμαρίδα και την Κωνσταντινούπολη, παραμένει ενεργό, και οι επιστήμονες επισημαίνουν εδώ και χρόνια τον κίνδυνο ενός «Μεγασεισμού» άνω των 7 Ρίχτερ, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες απώλειες στον πληθυσμό και στις υποδομές.
Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για εντατικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια και τις υποδομές, ενώ δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Παράλληλα, ξεκίνησε η διανομή σκηνών και τροφίμων σε όσους επλήγησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ αρκετοί πολίτες δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους έως ότου υπάρξει σαφής εικόνα για την κατάσταση των κτιρίων.
Το επόμενο διάστημα κρίνεται κρίσιμο για την περιοχή, με τις αρχές να καλούνται να αποδείξουν ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κρίση όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, αλλά και στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στον πληθυσμό.