Με επικεφαλής τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο
Συναγερμό προκαλούν στους ηγέτες των Χριστιανικών Εκκλησιών οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων, των Ρωμαιοκαθολικών και των μονοφυσιτών, που ζουν στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τα κύματα φυγής των χριστιανών οι οποίοι χτυπιούνται ανηλεώς.
Η δήλωση του Πάπα Βενεδίκτου του ΙΣΤ’ μερικές ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, δείχνει ακριβώς το κλίμα που επικρατεί.
Οι Ορθόδοξοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια καθώς πρόκειται για την πολυπληθέστερη και αρχαιότερη χριστιανική κοινότητα που υπάρχει στην Μέση Ανατολή.
Γι’ αυτό και όλοι οι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι σπεύδουν να ενημερωθούν από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιόχειας για την κατάσταση που κυριαρχεί.
Από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μόσχα και από την Ρώμη, την Αλεξάνδρεια και την Ιερουσαλήμ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Λατινική Αμερική και την Κύπρο οι επικεφαλείς των χριστιανικών εκκλησιών προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Ιγνάτιο προκειμένου να στηρίξουν τις ανάγκες των πιστών και να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια για τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι.
«Ο θρήνος για την απώλεια αμέτρητων ανθρώπων κάθε ηλικίας, ο πόνος για την καταστροφή του ανθρωπίνου μόχθου και η αγωνία για την επόμενη ημέρα συνέχουν τον εκλεκτό Συριακό λαό» αναφέρει σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Αντιοχείας. «Προσευχόμαστε, προσθέτει, αδιάλειπτα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, παραμένοντας στην γη των προγόνων μας, βοηθώντας τους πρόσφυγες, τους ασθενείς και τους φτωχούς ανεξαρτήτους θρησκείας και απευθύνουμε σε όλους λόγους παραμυθίας και στήριξης».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 91χρόνων Πατριάρχης Αντιοχείας ταξιδεύει διαρκώς μεταξύ Συρίας και Λιβάνου σε μια προσπάθεια να βρίσκεται μεταξύ των Χριστιανών. Όμως τρεις πόλεις – κλειδιά για τους Χριστιανούς η Δαμασκός, η Χόμς και πλέον Χαλέπι χτυπιούνται ανελέητα και οι κληρικοί έχουν ριχτεί στην μεγάλη μάχη για την προστασία των Χριστιανών και την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Ιγνάτιος έχει μοιράσει στους κληρικούς των πόλεων που χτυπιούνται έκτακτη οικονομική βοήθεια, από τα χρήματα που αποστέλλουν άραβες χριστιανοί που κατάγονται από την περιοχή και τις τελευταίες δεκαετίες ζουν σε χώρες της Νότιας και Λατινικής Αμερικής όπου δημιούργησαν μεγάλες και οικονομικά ισχυρές κοινότητες.
Στον Λίβανο οι χριστιανοί έχουν ανοίξει τα σπίτια τους και φιλοξενούν τους ομοθρήσκούς τους από την Συρία. Και η Ορθόδοξη Μητρόπολη Βηρυτού σε συνεργασία με τους επικεφαλείς των Μαρωνιτών έχουν αναλάβει το κύριο μέρος της αποκατάστασης των προσφύγων. Την ίδια ώρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου προσπαθούν να ενισχύσουν τους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην Ιορδανία.
Εξαιρετικά έντονο είναι το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου ο οποίος βρίσκεται έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσφέρει την βοήθειά του.
Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με συνεργάτες του κ. Κυρίλλου και ζήτησαν πολλές φορές την βοήθεια του. Με δεδομένη τη στάση που τηρεί η Ρωσία στην περιοχή, ο κ. Κύριλλος επισκέφθηκε την Συρία τον περασμένο Νοέμβριο και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους χριστιανούς. Ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε πριν από δέκα ημέρες με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο φρόντισε να σημειώσει σε ανακοίνωσή του το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.