Ολυμπιακοί Αγώνες: Η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) να επιβάλει ποινή αποκλεισμού πέντε μηνών στον Σέρβο αθλητή Νεμάνια Μάιντοβ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στη διεθνή κοινή γνώμη, ιδιαίτερα σε Ορθόδοξες χώρες.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η τιμωρία του Μάιντοβ για το γεγονός ότι έκανε το σημείο του σταυρού κατά τη διάρκεια του αγώνα του εναντίον του Έλληνα αθλητή Θοδωρή Τσελίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία στον αθλητισμό.
Η Ομοσπονδία αιτιολόγησε την απόφασή της, αναφέροντας ότι η ενέργεια του Μάιντοβ παραβίασε το πρωτόκολλό της για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η αιτιολογία αυτή προκαλεί απορία, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας που υποτίθεται πως πρεσβεύει ο σύγχρονος πολιτισμός. Ο ίδιος ο αθλητής, με δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει για την πράξη του και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να κάνει το σημείο του σταυρού στο μέλλον, όταν επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.
«Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα»
Ο Μάιντοβ, ο οποίος είναι Σέρβος με καταγωγή από τη Βοσνία, ανέφερε στην ανάρτησή του ότι πριν από 15 ημέρες έλαβε ειδοποίηση για την τιμωρία του λόγω παραβίασης των θρησκευτικών κωδίκων της IJF. «Μου απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά, τα καμπ και τις προετοιμασίες», έγραψε. Παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις, δήλωσε πως δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη, καθώς για εκείνον η πίστη του στον Θεό είναι αδιαπραγμάτευτη. «Ο Θεός μου έδωσε τα πάντα, τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην καριέρα μου, και για εμένα είναι το νούμερο ένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μάιντοβ, ο οποίος έχει κατακτήσει 7 ευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια μετάλλια, εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη στο άθλημα του τζούντο, χαρακτηρίζοντας το άθλημα «όμορφο αλλά δύσκολο» και προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια απαίτηση. Με την πίστη του ακλόνητη, δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει μετά την τιμωρία του και να συνεχίσει να αγωνίζεται, πάντα με τη βοήθεια του Θεού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο σταυρός ως σύμβολο πίστης
Το περιστατικό με τον Μάιντοβ εγείρει βαθύτερα ζητήματα σχετικά με τον ρόλο της θρησκείας στον αθλητισμό και τις αξίες που προωθούνται σε διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πράξη του να κάνει το σημείο του σταυρού είναι μια εσωτερική έκφραση πίστης για πολλούς χριστιανούς, και παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο θρησκευτικής ταυτότητας. Ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, φαίνεται πως ορισμένα σύμβολα και θρησκευτικές εκδηλώσεις αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό ή και απαγορεύσεις, ιδιαίτερα στον αθλητικό χώρο, όπου προωθείται η ουδετερότητα.
Ο σταυρός, για κάποιους, παραμένει «σκάνδαλον και μωρία», όπως αναφέρεται και στις Γραφές, αλλά για τους πιστούς είναι η έκφραση της ευγνωμοσύνης προς τον Δημιουργό. Αυτή η πράξη αφοσίωσης και ευχαριστίας είναι κάτι που κρατάει ζωντανή την πίστη πολλών ανθρώπων απέναντι στις σύγχρονες αλλαγές και τις κοινωνικές πιέσεις.
Η θρησκευτική ελευθερία σε κρίση;
Το περιστατικό αυτό έρχεται να αναδείξει την αυξανόμενη ανησυχία για τη θέση της θρησκευτικής ελευθερίας σε έναν κόσμο που φαίνεται να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές θρησκευτικές αξίες. Η Δύση, ειδικότερα, έχει επικριθεί ότι βαδίζει προς μια «αποχριστιανοποίηση», απορρίπτοντας το παρελθόν της και τις θρησκευτικές της ρίζες, στο όνομα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Ωστόσο, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς μπορεί να θεωρείται ελευθερία η επιβολή περιορισμών σε μια τόσο απλή και κοινή θρησκευτική έκφραση, όπως το να κάνει κάποιος το σημείο του σταυρού; Η θρησκευτική ελευθερία, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, υποτίθεται ότι προασπίζει το δικαίωμα του ατόμου να εκφράζει την πίστη του ελεύθερα και χωρίς φόβο τιμωρίας.
Το ζήτημα της τιμωρίας του Μάιντοβ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι θρησκευόμενοι αθλητές σε μια παγκοσμιοποιημένη αθλητική σκηνή, όπου οι θρησκευτικές εκφράσεις μπορεί να θεωρηθούν ως παραβίαση της ουδετερότητας. Ενώ η IJF μπορεί να ισχυρίζεται ότι τηρεί τους κανόνες της, είναι προφανές ότι τέτοιες αποφάσεις εντείνουν τις ανησυχίες για τον περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών.
Το μέλλον του αθλητισμού, σε σχέση με τη θρησκεία και την πολιτισμική ποικιλομορφία, παραμένει ανοιχτό, καθώς περιστατικά όπως αυτό με τον Μάιντοβ φέρνουν στην επιφάνεια κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.