Ο καθεδρικός ναός της Aγίας Οικογένειας (Sagrada Familia) είναι από τους μεγαλύτερους του κόσμου και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Το 1882 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση ενός νεογοτθικού ναού, τα σχέδια του οποίου άλλαξαν τελείως όταν ένα χρόνο μετά ανατέθηκε η αποπεράτωσή του στον Γκαουντί. Για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του τολμώντας συνεχώς απίστευτους αυτοσχεδιασμούς.
Η ιδιοφυΐα όμως και η αγάπη του Γκαουντί για τη φύση, τη Βαρκελώνη, τον άνθρωπο και τον Θεό συνοψίζεται στο εξής περιστατικό. Λίγο πριν πεθάνει το 1926 σε ηλικία 74 ετών (παρασυρόμενος από τραμ), κατάφερε να δει ολοκληρωμένο τον ένα πύργο, σχολιάζοντας σχετικά με το σταυρό του καμπαναριού, που δημιουργήθηκε με βενετσιάνικο μάρμαρο και αναπαριστά πορφυρό λουλούδι: «Κοιτάξτε, δεν μοιάζει σαν να ενώνει τη γη με τον Παράδεισο; Αυτό θα πρωτοαντικρίζουν οι ναυτικοί καθώς θα πλησιάζουν το λιμάνι της Βαρκελώνης. Θα είναι μια θερμή υποδοχή!».
{youtube}RcDmloG3tXU{/youtube}