Η Ρωσία ανησυχεί για τις κινεζικές πυραυλικές δυνατότητες στα βαλλιστικά συστήματα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ανατρέψει την συνθήκη INF του 1987 για τα βλήματα ενδιάμεσου πλήγματος που είχαν υπογράψει Ρωσία και ΗΠΑ. Αυτό έκανε γνωστό ο πρώην διοικητής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσία RVSN αντιστράτηγος ε.α. Viktor Yesin.
Ο Ρώσος αντιστράτηγος μιλώντας στο αμερικανικό Washington Free Beacon δήλωσε ότι Ρωσία και ΗΠΑ αλλά και οι δυτικοί αναλυτές είχαν υποβαθμίσει τις κινεζικές πυρηνικές δυνατότητες και οι οποίες σήμερα ανέρχονται στις 1600 με 1800 πυρηνικές κεφαλές.
Ο Yesin ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου αλλά και μέλη του Κογκρέσου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο πρώην διοικητής της RSVN συναντήθηκε ακόμη με την Rose Gottemoeller ειδική γραμματέα του τμήματος ελέγχου πυρηνικών όπλων και διεθνούς ασφάλειας για να συζητήσουν θέματα που άπτονται του αναδυόμενου κινδύνου από τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας.
«Δεν είναι μυστικό ότι συζητήσαμε για την Κίνα και τις πυρηνικές της δυνατότητες αλλά και την αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.
Επιπρόσθετα ο Yesin έγειρε ανησυχίες κατά τις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των τακτικών πυρηνικών τα οποία μπορεί να φέρονται από πυραύλους μικρού και μέσου ή ενδιάμεσου βεληνεκούς –τα γνωστά βλήματα Pershing-II και SS-20 τα οποία είχαν γίνει αντικείμενο έντονων προστριβών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του ΄80– τα οποία σήμερα καλύπτονται από την συνθήκη INF.
«Στον συγκεκριμένο τομέα τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα περιορίζονται από τη συνθήκη του 1987 και από την υποχρέωση να μην έχουν πλέον τέτοια όπλα ενώ άλλες χώρες διαθέτουν όπως η Κίνα» είπε ο Yesin κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να συμπληρώσει:
«Η Κίνα κάνει έντονες προσπάθειες στην κατασκευή τέτοιων όπλων και τα οποία αναπτύσσει κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία απειλώντας την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Μόσχα δεν πρόκειται να μείνει θεατής στις κινεζικές αυτές κινήσεις. Μάλιστα ο Yesin έθεσε θέμα ισχύς της INF από ρωσικής πλευράς εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ανάπτυξης των κινεζικών συστημάτων.
Σημειώνεται πως η Κίνα αναπτύσσει πυρετωδώς το οπλοστάσιό της σε πυραύ6λους μικρού και μέσου βεληνεκούς με την ανάπτυξη τουλάχιστον τριών τύπων των DF-11, DF-15 και DF-31. Η συνθήκη INF απαγορεύει την ανάπτυξη πυραύλων με εμβέλειες μεταξύ 310 και 620 μιλίων και 620 μιλίων και 3,420.
Για τη Μόσχα πάντως ο μεγαλύτερος γεωστρατηγικός κίνδυνος μέχρι το 2050 είναι αυτός της Κίνας καθώς στις περιοχές που κείτονται από την κινεζική πλευρά των συνόρων διαβιούν περί τα 200 εκατομμύρια Κινέζοι τη στιγμή που ο πληθυσμός της Ρωσίας δεν υπερβαίνει τα 145 εκατομμύρια. Τόσο το «αναδυόμενο» πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας όσο και ο κίνδυνος «κινεζοποίησης» των περιοχών αυτών εάν τεθεί πολιτικός σχεδιασμός για κάτι τέτοιο είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσική Ομοσπονδία.