Αρκετά ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν το 2012 τα οποία προκάλεσαν αίσθημα υπερηφάνειας στους Ρώσους.
Ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτά τα γεγονότα, που ίσως παραδειγματίσουν και άλλες κοινωνίες να βαδίσουν στο δρόμο της καλυτέρευσης.
1. Εθελοντές
Ως αρχή της ανόδου του εθελοντικού κινήματος συνήθως θεωρείται η περίοδος των δασικών πυρκαγιών το 2010, όταν πολύς κόσμος προσφέρθηκε να βοηθήσει εθελοντικά και δωρεάν τους πληγέντες από τις φωτιές. Ακόμη και πριν όμως, πολλοί συμμετείχαν σε κοινωνικές δραστηριότητες, βοηθώντας για παράδειγμα τα ορφανοτροφεία, υποστηρίζοντας την αδέσμευτη δημοσιογραφία, κ.ο.κ..
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ο αριθμός των ευαισθητοποιημένων για διάφορα κοινωνικά προβλήματα αυξήθηκε σημαντικά. Ο κατάλογος είναι μακρύς: Τα επονομαζόμενα «Μπλε κουβαδάκια» που αποκάλυπταν παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα οικολογικά κινήματα που χρησιμοποίησαν ως λάβαρο τις διαμαρτυρίες για την κατασκευή οδικής αρτηρίας μέσα από το δάσος του Χίμκι, η μάχη κατά της παράνομης εισαγωγής ξένων αυτοκινήτων την οποία ξεκίνησε ο Αλεξέι Ναβάλνι…
Στη διάρκεια των εκλογών του περασμένου χειμώνα σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ από εθελοντές παρατηρητές. Χάρις σε αυτούς, οι όποιες παραβάσεις δημοσιοποιήθηκαν ευρέως, ενώ στη Μόσχα, ξεκίνησε μια σειρά από διαδηλώσεις των απλών πολιτών. Ακολούθως, συνέβη η πλημμύρα στο Κριμσκ. Χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συγκέντρωναν βοήθεια και έσπευδαν επί τόπου για να εξαλείψουν τις συνέπειες της καταστροφής.
2. Ήρωες της καθημερινότητας
Ο διάσημος αμερικανός ψυχολόγος Φίλιπ Ζιμπάρντο καταπιάστηκε τώρα με ένα θέμα, το οποίο ονόμασε «Ηρωισμός της καθημερινότητας».
«Η πράξη μου δεν περιείχε κανένα ηρωισμό. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα έκανε ακριβώς το ίδιο», αναφέρει ο δάσκαλος φυσικής αγωγής Βλαντίμιρ Σνάτενκοφ από την περιοχή του Βολγκογκράντ. Το περασμένο καλοκαίρι είχε σώσει δυο κοπέλες που παραλίγο να πνιγούν σε ένα ποτάμι.
«Για ποιόν άθλο μιλάτε; Αν λοιπόν δεν είχα μπει εγώ, μπορεί να έμπαινε κάποιος άλλος», λέει σε ανάλογο ύφος και ο οδηγός ταξί από το Τομσκ, Αλεξάντρ Οκονέτσνικοφ, ο οποίος εκκένωσε από ένα φλεγόμενο διαμέρισμα τέσσερα μικρά παιδιά.
3. Αθλητές των Παραολυμπιακών
Στους Αγώνες του Λονδίνου οι ρώσοι αθλητές κατέκτησαν τη 2η θέση στη γενική κατάταξη, μένοντας πίσω μόνο από τους Κινέζους. Η ανάπηρη αθλήτρια, ξιφομάχος και νικήτρια στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου, Λιουντμίλα Βασίλιεβα, σχολίασε ως εξής την επιτυχία αυτή: «Οι ανάπηροι διαθέτουν περισσότερα κίνητρα. Ενώ οι υγιείς αθλητές έχουν, εκτός από την Ολυμπιάδα, και άλλες πολλές ευκαιρίες να κερδίσουν αρκετά χρήματα. Αντιθέτως, για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να σημειώσουν μια μεγάλη επιτυχία και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση».
4. Αύξηση του πληθυσμού
Τους πρώτους 10 μήνες του 2012 η φυσική αύξηση του πληθυσμού ήταν 790 χιλιάδες. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα μικρό νούμερο, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι φυσική αύξηση του πληθυσμού είχε να σημειωθεί στη Ρωσία από το 1991. Ακόμη και όταν αυξανόταν ο πληθυσμός, αυτό οφειλόταν μόνο στην άφιξη των μεταναστών.
«Σήμερα σε ηλικία αναπαραγωγής βρίσκονται όσοι είχαν γεννηθεί στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1980», διευκρινίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών, Ιβάν Μπελομπορόντοφ. Όπως αναφέρει, «παλαιότερα οι γονείς αποκτούσαν παιδιά όταν βρίσκονταν στην ηλικία από 20 έως 25 ετών, ενώ τώρα, μετά τα 25. Αν δεν συνέβαινε αυτό, η γενιά της δεκαετίας του ΄80 θα είχε ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία νωρίτερα».
5. Η επανάσταση του διαδικτύου
Σήμερα, το σύνολο σχεδόν της ρωσικής νεολαίας συνδέεται στο διαδίκτυο. Η Ρωσία ανέβηκε στην 1η θέση σε αριθμός χρηστών του Ιντερνετ, ξεπερνώντας τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Google, οι ρώσοι φοιτητές περνούν κατά μέσο όρο 4 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, που είναι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.
6. Yandex
Η ρωσική μηχανή αναζήτησης γίνεται παγκόσμια. Αναμφίβολα, το έναυσμα στη διαδικασία αυτή έδωσε η θριαμβευτική πρώτη δημόσια προσφορά της Yandex στο χρηματιστήριο NASDAQ.
Φέτος η εταιρία κυκλοφόρησε το δικό της μπράουζερ και άρχισε να γνωρίζει τις πρώτες επιτυχίες της στην τουρκική αγορά. Το Yandex.com.tr είναι η πρώτη προσπάθεια επέκτασης πέρα από τα όρια του ρωσόφονου κόσμου.
Ο αριθμός των μηνιαίων αναζητήσεων στην τουρκική γλώσσα σημαίνει ότι αν το πείραμα αυτό αποδειχθεί επιτυχές, τότε το επόμενο πεδίο επέκτασης θα είναι η Ευρώπη.
7. Κοίτασμα φυσικού αερίου Μποβανένκοβο
Σχετικά με το ότι η ιστορία της Ρωσίας είναι ιστορία αδιάκοπου εποικισμού, είχε γράψει από πολύ παλιά ο ιστορικός Βασίλι Κλιουτσέφσκι. Η έναρξη της λειτουργίας του κοιτάσματος φυσικού αερίου Μποβανένκοβο που βρίσκεται στο μέσον της αχανούς αρκτικής ερήμου της χερσονήσου Γιαμάλ, αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα όσον αφορά τον εσωτερικό εποικισμό.
Τα αποθέματα του κοιτάσματος υπολογίζονται στα 4,9 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Συγκριτικά, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου ετησίως είναι περίπου 3,2 κ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ όλα αυτά, το έργο έχει και ένα προφανές μειονέκτημα. Δηλαδή, η εκμετάλλευση του Μποβανένκοβο παρατείνει τον ήδη μεγάλο χρονικά κύκλο στήριξης της ρωσικής οικονομίας από τους φυσικούς πόρους.
8. Υδροηλεκτρικός σταθμός Μπογκουτσάνι
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στη Ρωσία τρεις υδροηλεκτρικοί σταθμοί μεγάλης ισχύος. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός που τέθηκε σε λειτουργία το φθινόπωρο, στην κωμόπολη Μπογκουτσάνι, στην περιοχή του ποταμού Ανγκαρά, είναι ο τέταρτος σε ισχύ στη χώρα και ο ισχυρότερος από όσους κατασκευάστηκαν μετά τη δεκαετία του ΄70.
9. Λίμνη Βοστόκ
Ο σταθμός Βοστόκ στην Ανταρκτική είναι πιθανόν το μέρος με τις πιο ακραίες συνθήκες στον πλανήτη. Εδώ έχει καταγραφεί η πιο χαμηλή θερμοκρασία, σχεδόν 90°C υπό του μηδενός.
Ακριβώς λοιπόν σε αυτό το σημείο, οι ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη γεωγραφική ανακάλυψη, βρίσκοντας μια λίμνη που έχει έκταση μεγαλύτερη από ότι μια χώρα με την έκταση της FYROM. Αρχικός σκοπός των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν με βάση τα δείγματα από πάγο, τι κλίμα επικρατούσε χιλιάδες χρόνια πριν. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2012, το γεωτρύπανο, έχοντας προχωρήσει σε βάθος 3769,3 μέτρων πάγου, έφτασε ως τη λίμνη.
10. RadioAstron
Γύρω από τον πλανήτη πετά η RadioAstron, η δορυφορική κεραία μήκους 10 μέτρων που συλλαμβάνει ραδιοκύματα από το διάστημα, όπως από αντικείμενα που εκπέμπουν παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από μαύρες τρύπες, από διαστρικό αέριο κλπ. Με την κεραία συνεργάζονται τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στη γη.
Τα τηλεσκόπια αποκτούν εύρος παρατήρησης 300 χιλιάδες χιλιόμετρα χάρις στη διαστημική κεραία. Αντίστοιχα, και η ανάλυση της εικόνας είναι 30 φορές μεγαλύτερη από ότι των επίγειων ιντερφερόμετρων. Με τέτοια ανάλυση μπορεί να δει κανείς τι συμβαίνει για παράδειγμα στο απώτερο σύνορο των μαύρων τρυπών, ή να αναζητήσει τις λεγόμενες «ποντικότρυπες» του Διαστήματος, δηλαδή τα τούνελ στο χώρο τα οποία οδηγούν σε άλλους χρόνους και διαστάσεις.