Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Ιδιαίτερα ενοχλημένοι εμφανίστηκαν οι Τούρκοι με την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην κοινή διακήρυξη των συμμετεχόντων στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ελβετία, με αποτέλεσμα να ζητήσουν και εν τέλει να καταφέρουν την αφαίρεσή της υπογραφής από τους διοργανωτές.
Πιο συγκεκρίμενα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ονσού Κετσελί, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα του ζήτησε τον λόγο που επετράπη η υπογραφή του Βαρθολομαίου τονίζοντας, πως: «Όταν προστέθηκε η υπογραφή της Τουρκίας στην κοινή δήλωση, η υπογραφή του Ελληνικού Πατριαρχείου (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο) δεν υπήρχε. Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί, διότι (το Πατριαρχείο) ήταν παρατηρητής. Η υπογραφή του Πατριαρχείου προστέθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής λίγες ημέρες μετά το τέλος της εκδήλωσης. Αφού το Υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) έθεσε το θέμα αυτό, οι ελβετικές και ουκρανικές αρχές αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν νέο κατάλογο χωρίς την υπογραφή του Πατριαρχείου», δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
I met with Ecumenical Patriarch Bartholomew I to express gratitude for the humanitarian support for Ukraine, especially on the issues of the return of Ukrainian children and the exchange of prisoners.
We highly value His All-Holiness’ prayers for peace and assistance to… pic.twitter.com/riyEv7k7jW
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 15, 2024
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μετέφερε στους διοργανωτές -την Ουκρανία και την Ελβετία- όλες τις σκέψεις της σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στη σύνοδο κορυφής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Όταν οι ανησυχίες της Άγκυρας δεν ελήφθησαν υπόψη, η Τουρκική Δημοκρατία κινήθηκε αμέσως», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας. Ωστόσο, στην Τουρκία, ο κ. Βαρθολομαίος αποκαλείται επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της περιοχής του Φαναρίου, ενώ το Πατριαρχείο απαγορεύεται να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες.