ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το πρώτο βήμα διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία έγινε στο Ριάντ με τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Η προοπτική μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν το τέλος του μήνα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εντείνονται. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ αποτέλεσαν ένα «πολύ, πολύ σημαντικό βήμα» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συνάντηση των Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας σηματοδοτεί την πρώτη άμεση επαφή κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χωρών από την έναρξη του πολέμου το 2022. Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συνάντησης, το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω διπλωματικές επαφές, ενώ η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά πίεσε τη Μόσχα για μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».
Ο Τραμπ πιέζει για εκλογές στην Ουκρανία
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η παραμονή του Ζελένσκι στην εξουσία αποτελεί εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία και τον κατηγόρησε ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τον πόλεμο.
Η στάση του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο, το οποίο υποστηρίζει ότι η διεξαγωγή εκλογών εν μέσω πολέμου είναι πρακτικά αδύνατη. Η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας.
Ουκρανία και Ευρώπη στο περιθώριο
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συνάντηση του Ριάντ δεν προσκλήθηκαν Ουκρανοί ή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις χωρίς το Κίεβο. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία συμφωνία που δεν θα λαμβάνει υπόψη τα εδαφικά της συμφέροντα και το μέλλον της ως ανεξάρτητο κράτος.
Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Κιθ Κέλογκ, έφτασε στο Κίεβο για συνομιλίες με την ουκρανική ηγεσία, σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να παρακάμψουν την Ουκρανία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο δρόμος προς μια συνάντηση Πούτιν – Τραμπ
Αν και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα απαιτήσει σημαντική προετοιμασία, ο Πεσκόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες ημερομηνίες ή εάν η συνάντηση θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία, καθώς η συνέχιση του πολέμου αυξάνει την οικονομική και πολιτική πίεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Παράλληλα, η Ρωσία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η προεκλογική περίοδος ενδέχεται να επηρεάσει τις αμερικανικές αποφάσεις.
Ο επόμενος μήνας αναμένεται κρίσιμος για την πορεία των εξελίξεων, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ φαίνεται να αναζητούν μια νέα δυναμική στις διπλωματικές τους σχέσεις, με την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.