ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Από ώρα σε ώρα αναμένεται στη Λευκορωσία ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συναντήσει το Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν βρεθεί πολλές φορές σε τέλμα το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο πεδίο των μαχών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian» με φόντο τη σημερινή συνάντηση Πούτιν – Λουκασένκο στο Μινσκ, «αυξάνονται οι φόβοι στο Κίεβο ότι η Μόσχα πιέζει τον στενότερο σύμμαχό της να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Ενόψει, μάλιστα, της συνάντησης, που θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Λευκορωσία από το 2019, ο Λευκορώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη «στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση» στην περιοχή, καθώς και την οικονομική συνεργασία.
Ο Λευκορώσος ισχυρός άνδρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η «κυριαρχία και ανεξαρτησία» της χώρας του δεν ήταν προς συζήτηση, καθώς οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Πούτιν χρησιμεύει για να τραβήξει τη Λευκορωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
«Θα ήθελα να τονίσω αυτό το χαρακτηριστικό για άλλη μια φορά: κανείς, εκτός από εμάς, δεν κυβερνά τη Λευκορωσία», ανέφερε ο Λουκασένκο σε δήλωση που δημοσίευσε η Προεδρική υπηρεσία Τύπου. «Πρέπει πάντα να προχωράμε από το γεγονός ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και ανεξάρτητο».
Από πλευράς της, η Ουκρανία θα παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες, καθώς την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές δήλωσαν ότι η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει άλλη μια απόπειρα εισβολής στη χώρα από το βορρά.
Ετοιμότητα «για όλα τα σενάρια»
«Η προστασία των συνόρων μας, τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία, είναι σταθερή προτεραιότητά μας», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά από συνάντησή του με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας. «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκορώσος Πρόεδρος είχε προηγουμένως επιτρέψει στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει τη χώρα του ως πλατφόρμα για να στείλει δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τις βάσεις της Λευκορωσίας.
Τα κοινά γυμνάσια
Μπορεί ο Αλεξάντερ Λουκασένκο να μην έχει συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο, ούτε έστειλε τα δικά του στρατεύματα στη μάχη, ενώ μερικές φορές μάλιστα επικρίνει διακριτικά την εισβολή, λέγοντας ότι ένιωθε ότι η σύγκρουση «σέρνεται», όπως επισημαίνει ο «Guardian», όμως «μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν με τη Ρωσία στα σύνορα της Λευκορωσίας τον τελευταίο μήνα ενέτειναν για άλλη μια φορά φόβους ότι η Λευκορωσία πρόκειται να μπει στη μάχη», σημειώνει η εφημερίδα.
Επιπρόσθετα, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πούτιν, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πιο πρόσφατων έκτακτων στρατιωτικών ασκήσεων, τις οποίες ο Λουκασένκο είχε διατάξει για να ελέγξει την «ευθυμία μάχης» του στρατού του έθνους.
Αντεπίθεση το χειμώνα
«Η επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να θέσει όρους για… μια ανανέωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας – πιθανώς κατά της βόρειας Ουκρανίας ή του Κιέβου – τον χειμώνα του 2023», περιγράφει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανότητα εισόδου των λευκορωσικών στρατευμάτων, που θεωρούνται σχετικά αδύναμα, στην Ουκρανία, ακόμη κι αν ο Πούτιν πιέζει για αυτό. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι οι πρόσφατοι ελιγμοί του Λουκασένκο ήταν ένα τέχνασμα που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να συνδέσει τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα και για να αποτρέψει την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές.
«Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας παραμένουν εξαιρετικά απίθανο να εισβάλουν στην Ουκρανία χωρίς ρωσική δύναμη κρούσης. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Λουκασένκο θα δέσμευε τις λευκορωσικές δυνάμεις να πολεμήσουν στην Ουκρανία ακόμη και στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε η έκθεση του ISW.
Ο Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής και μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace, Αρτιόμ Σράιμπμαν υποστήριξε πως οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτικό κίνδυνο για τον ίδιο το Λουκασένκο, ο οποίος επέζησε από ένα κίνημα διαμαρτυρίας το 2020.
«Η συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής, όλες οι διαθέσιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% των Λευκορώσων δεν θέλουν να στείλουν τον στρατό τους εκεί», εξήγησε ο Σράιμπμαν, συμπληρώνοντας πως «και αυτό περιλαμβάνει τους υποστηρικτές του Λουκασένκο και το φιλορωσικό κομμάτι της κοινωνίας».
Ωστόσο, ο Σράιμπμαν προειδοποίησε ότι ενώ ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει να αντισταθεί, η θέση του μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. «Προς το παρόν, ο Πούτιν φαίνεται ικανοποιημένος με όλα όσα του έδωσε ο Λουκασένκο. Αλλά αν ζητήσει άμεση ανάμειξη από τον Λουκασένκο στον πόλεμο, δεν μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα έχει επιτυχία στην αντίσταση για πάντα».
protothema.gr