ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανησυχούμε για πιθανές επιπτώσεις στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου», αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ στον τομέα της Πυρηνικής Τεχνολογίας, δρ Δημήτρης Μητράκος.
«Το Ακούγιου βρίσκεται μεν σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε πυρηνικό αντιδραστήρα ούτε πυρηνικό καύσιμο», διευκρινίζει ο κ. Μητράκος. Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου στο Μπουγιουκτσελί της επαρχίας Μερσίνα στην Τουρκία βρίσκεται 400 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του φονικού σεισμού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Τα εγκαίνια για την κατασκευή του έγιναν το 2015, οι εργασίες ξεκίνησαν το 2018 και τον Μάιο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης μονάδας, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα ακολουθήσουν διαδοχικά έως το 2025. Η ρωσική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι οι υποδομές δεν έχουν υποστεί καμία ζημιά.
«Τα δεδομένα για τη θέση του σταθμού παρουσιάζουν από τα χαμηλότερα επίπεδα σεισμικότητας στην Τουρκία», προσθέτει ο δρ Μητράκος. «Είναι επίσης καθησυχαστικό ότι η Τουρκία έχει δηλώσει συμμετοχή και λαμβάνει εθελοντικά μέρος στα Nuclear Stress Tests (δοκιμές αντοχής πυρηνικών σταθμών) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός προγράμματος τεχνικής αξιολόγησης από εμπειρογνώμονες, το οποίο σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η σχετική αξιολόγηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας του Ακούγιου είναι υπό εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι οι ίδιες δοκιμές αντοχής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και στους πυρηνικούς σταθμούς των χωρών-μελών της Ε.Ε., όπως σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Η Τουρκία με την παραπάνω στάση της μοιάζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ειδικών. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα τεκταινόμενα και στα σχετικά όργανα της Ε.Ε., μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, «έχουμε πλέον κατακτήσει την τεχνογνωσία για τη δημιουργία ασφαλών πυρηνικών σταθμών», καταλήγει ο δρ Μητράκος.
«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες χαμηλής ισχύος τελευταίας γενιάς (μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες) πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας», σχολιάζει από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικής στις ΗΠΑ Λουκάς Γ. Χριστοφόρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2001. «Στην περίπτωση της Φουκουσίμα έγιναν πολύ σοβαρά λάθη, τόσο στην επιλογή της περιοχής όσο και στον τρόπο κατασκευής», απαντάει στο εύλογο ερώτημα. «Υπήρχαν ιστορικά δεδομένα για εκδήλωση τσουνάμι με κύμα ακόμη και ύψους 11 μέτρων, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη». Εξ ου και μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι έλεγχοι και τα στάνταρ λειτουργίας των σταθμών έχουν γίνει πιο αυστηρά.
«Η Γαλλία και η Φινλανδία αυξάνουν το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ εσχάτως και άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα ακόμη και οι ΗΠΑ, στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια», υπογραμμίζει ο ίδιος, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να στηριζόμαστε σε μια μόνο μορφή ενέργειας, απαιτείται ένας συνδυασμός διαφορετικών πηγών».