του Γιώργου Θεοχάρη
Προσπάθεια της Προέδρου της Κροατίας να υπερασπιστεί την αγιοποίηση του Καρδιναλίου Στέπινατς στη συνάντησή της με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Όπως μεταδίδει το επίσημο site της Ορθόδοξης Μητρόπολης του Ζάγκρεμπ www.mitropolija-zagrebacka.org, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος της Κροατίας προσπάθησε να δικαιολογήσει την αγιοποίηση του Καρδιναλίου Στέπινατς από την Καθολική Εκκλησία, «ως μία πράξη συμβολική εναντίον του κουμμουνισμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καρδινάλιος Στέπινατς θεωρείται από τους Σέρβους ως ένας από τους υπεύθυνους για την φρικτή γενοκτονία των 700.000 Σέρβων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ουστάσι, δηλαδή των Κροατών φασιστών. Αντίθετα για τους Κροάτες το πρόσωπο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό στην ιστορία της Κροατίας, με αποτέλεσμα το θέμα της αγιοκατάταξης του Καρδιναλίου Στέπινατς από την Καθολική Εκκλησία, να είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, αλλά και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κροατίας.
Αναλυτικά η ανταπόκριση του site της Μητρόπολης έχει ως εξής:
«Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη του Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κυρία Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, στην κατοικία της στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε μια πολύ εγκάρδια συνομιλία, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Πρόεδρο για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε για αυτόν και τη φιλοξενία της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμφώνησαν για τη σημασία του διαλόγου ως μέσου για την επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων και για την αποφυγή πολέμων και αιματοχυσίας.
Ειδικότερα, τονίστηκε η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου σήμερα, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο εξτρεμισμό, τον ριζοσπαστισμό και τη διαστρέβλωση της θρησκείας.
Η Πρόεδρος κ. Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς δήλωσε ότι το Γιασένοβατς ως ένα μέρος του πόνου, όπως και όλοι οι άλλοι τόποι όπου υπέφεραν αθώοι άνθρωποι θεωρούνται τα μαύρα στίγματα και οι κηλίδες του έθνους, ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι καλό να γίνεται εκμετάλλευση του αριθμού των θυμάτων και ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, μαθαίνοντας από τα λάθη της ιστορίας.
Με σεβασμό και χωρίς να ξεχνάμε τα παθήματα των αθώων θυμάτων, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην αγιοποίηση του Καρδιναλίου Αλοΐζιου Στέπινατς, λέγοντας ότι η αγιοποίηση δεν γίνεται εναντίον κανενός, δεν στρέφεται εναντίον του σερβικού λαού, αλλά ότι η αγιοποίηση έχει ένα συμβολικό νόημα, που εκδηλώνεται ως αγώνας εναντίον του κομμουνισμού, ως ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ανοικτός και πρόθυμος για τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών για θέματα, στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Ο χρόνος έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρονται για την ενότητα όλων των Χριστιανών, και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας της Ρώμης, προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ τους. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχουμε την προθυμία να ακούσουμε με σεβασμό ο ένας τον άλλο, για να κατανοήσουμε καλύτερα θέματα, που ίσως μερικές φορές δεν έχουμε καθόλου υπόψη μας.
Στο τέλος της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε στην χώρα της Κροατίας τις καλύτερες ευχές και ευλογίες του για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, για τις οποίες η πρόεδρος Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς ευχαρίστησε θερμά.»
Πηγή φωτογραφιών: «Γραφείο της Προέδρου, Philip Glas»