ΗΠΑ-Δικαστική εμπλοκή για το εκτελεστικό διάταγμα
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και επαγγελματίες δημόσιας υγείας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας φόβους για τις επιπτώσεις του σε χιλιάδες κυβερνητικά προγράμματα. Η νομική αυτή κίνηση οδήγησε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην απόφαση να αναστείλει έως τη Δευτέρα την εφαρμογή του διατάγματος που προβλέπει το “πάγωμα” κάθε ομοσπονδιακής δαπάνης σε μορφή επιδομάτων, επιχορηγήσεων και δανείων.
Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι το διάταγμα δεν θα έχει καθολική ισχύ και δεν θα επηρεάσει προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, η Καρολάιν Λέβιτ τόνισε πως «η κοινωνική ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, τα επιδόματα πρόνοιας και τα κουπόνια τροφίμων δεν θα επηρεαστούν». Ωστόσο, η λίστα με τα προγράμματα που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθεί επισήμως μετά τη σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.
Πολιτικές αντιδράσεις
Οι αντιπολιτευόμενοι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν την ενέργεια του προέδρου παράνομη και επικίνδυνη. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιος συμβούλευσε τον Τραμπ σχετικά με τη νομιμότητα του διατάγματος, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η απόφαση ενδέχεται να επηρεάσει το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης Medicaid, αφήνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς χαμηλού εισοδήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Αντιδράσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης του AIDS σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο ΠΟΥ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν τη θέση τους, υπογραμμίζοντας ότι η περικοπή χρηματοδότησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ευπαθείς ομάδες.
Προγράμματα εθελουσίας εξόδου για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης, έρχεται μια νέα εξέλιξη σχετικά με τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με μήνυμα που εστάλη σε υπαλλήλους διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει την παροχή δυνατότητας εθελουσίας εξόδου σε περίπου 2 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους, με αποζημίωση 8 μηνών. Η ανακοίνωση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης του Ίλον Μασκ στο X, όπου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ θα προτείνει στο σύνολο των 2 εκατομμυρίων λειτουργών του ομοσπονδιακού κράτους τη δυνατότητα υποβολής ετεροχρονισμένης παραίτησης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 5% έως 10% των υπαλλήλων αναμένεται να παραιτηθεί, επιτρέποντας την εξοικονόμηση έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να αποχωρήσουν έχουν προθεσμία μέχρι την 6η Φεβρουαρίου, δηλαδή εννέα ημέρες, για να λάβουν την απόφασή τους.
Πιθανές εξελίξεις
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το πάγωμα επιδομάτων έχει προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας και διεθνείς φορείς να εκφράζουν την ανησυχία τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου, το ερώτημα παραμένει: ποιες κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο από αυτή την πολιτική και πόσο άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και κοινωνία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φέρει νέες εξελίξεις και πιθανές αναθεωρήσεις της απόφασης, υπό την πίεση τόσο του εσωτερικού όσο και του διεθνούς παράγοντα.