Το θέμα των Τσάμηδων επαναφέρει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, διευκρινίζοντας πως αυτό “υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στην Ελλάδα και τίποτα ευρύτερο”.
«Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε ευρωπαίος πολίτης», σημειώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα.
«Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;» προσθέτει.
Από ελληνικής πλευράς το ζήτημα των Τσάμηδων συχνά εκλαμβάνεται ως ένδειξη κρυφής ατζέντας από μέρους μας για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, σημειώνει ο κ. Ράμα, σπεύδοντας να ξεκαθαρίζει πως τέτοια εδαφική διεκδίκηση απλά δεν υπάρχει.
[irp posts=”400680″ name=”Κονίτσης Ανδρέας: Να κλάψουμε ή να γελάσουμε με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις;””]
«Εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως οι πηγές που υποδαυλίζουν μια τέτοιου είδους φαντασίωση, που ενίοτε βρίσκουν χώρο στις ακραίες γωνίες του πολιτικού σκηνικού των δύο χωρών, απειλούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να υπονομεύσουν το μέλλον.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ ο κ. Ράμα δηλώνει ότι «μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα “Μακεδονία” (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα επίσης».