ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ρωσικές δυνάμεις έχουν πια περικυκλώσει τη Μαριούπολη την οποία και συνεχίζουν να σφυροκοπούν, με τα ρωσικά χτυπήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο κατά νοσοκομείων, θεάτρων και σχολών, ενώ πληροφορίες μιλούν για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους στην υπό ρωσική πολιορκία περιοχή.
Χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, παρουσιάζει τον ρωσικό κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, έναν κλοιό ο οποίος σταδιακά σφίγγει καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος από τα ανατολικά, τα βόρεια αλλά και τα δυτικά.
Στον ίδιο χάρτη μπορεί να δει κανείς και τα σημεία όπου βρίσκονται το μαιευτήριο, η σχολή καλών τεχνών και τα θέατρο που έχουν βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις τα περασμένα 24ωρα.
Σημειωτέων πως από τα συντρίμμια των εν λόγω κτηρίων τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να προσπαθούν να ανασύρουν ζωντανούς όσο το δυνατόν περισσότερους από τους συνολικά εκατοντάδες πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.
Ουκρανοί βουλευτές όπως η Halyna Yanchenko, που μίλησαν στο BBC, καταγγέλλουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει περίπου το 80% των κτηρίων της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων, και πως πλέον οι πολίτες που έχουν μείνει εκεί προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε θέατρα, σχολές, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα κτήρια τα οποία όμως επίσης βομβαρδίζονται.
Άμαχοι παγιδευμένοι στα ερείπια της σχολής Kαλών Τεχνών που βομβαρδίστηκε
Εκατοντάδες άμαχοι φέρονται να είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίου σχολής Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη της Ουκρανίας μετά από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού.
«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.
«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».
Η Μαριούπολη, πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων του φιλορώσων αυτονομιστών.
Σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε επίσης την Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.
Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στην συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».
Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.
Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.
Πάνω από 2.100 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη
Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
tovima.gr