ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σκηνές πανικού στους υπόγειους σταθμούς του μετρό και στα καταφύγια στο Κίεβο – Ένα παιδάκι από την Ουκρανία με δάκρυα στα μάτια λέει: «Δεν θέλω να πεθάνω»
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να κλιμακώνει την επίθεσή της στο Κίεβο.
Tόσο η χθεσινή (24/2) νύχτα όσο και η σημερινή ημέρα για τους Ουκρανούς πολίτες, έχει μετατραπεί σε κόλαση, με ένα μεγάλο όγκο κατοίκων να έχουν ήδη φύγει από τα σπίτια τους. Πολλοί κάτοικοι του Κιέβου στην Ουκρανία έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό προσπαθώντας να προφυλαχθούν. Ο Ουκρανός Πρόεδρος στο νέο του διάγγελμα έκανε λόγο για 137 νεκρούς, ρίχνοντας «βέλη» και στη Δύση, για τη μοναξιά, όπως είπε, στην οποία έχουν αφήσει την Ουκρανία.
Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι του Κιέβου τα ξημερώματα μετά από ένα εκκωφαντικό θόρυβο, συνειδητοποίησαν ότι στις φλόγες τυλίχθηκε εννιαόροφο κτίριο μετά από κατάρριψη όπως υποστηρίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ρωσικού αεροπλάνου. Οι εικόνες του φόβου και της αγωνίας των Ουκρανών που σε ένα μεγάλο μέρος έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κατακλύζουν τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία, που περιγράφουν λεπτό προς λεπτό την επέλαση των Ρώσων στην Ουκρανία.
Άνδρες γυναίκες και παιδιά, στοιβαγμένοι σε ένα σωρό. Αδυνατώντας να πιστέψουν τι έχει συμβεί, με λίγα πράγματα στα χέρια, απομακρύνονται από τα σπίτια τους, με το φόβο για την επόμενη μέρα. Υπολογίζεται ότι μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ενώ με την σταδιακή εξάντληση σε καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, υπάρχει ο φόβος εξαναγκασμού έως και πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Στο νέο διάγγελμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν, ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει αφεθεί μόνη της, ενώ συμπλήρωσε ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσει ο διάλογος τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας του Πούτιν.
Κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία, Δεν είναι δημοκρατική η ουκρανική κυβέρνηση, είμαστε Έτοιμοι για συνομιλίες εάν ο ουκρανικός στρατός «καταθέσει τα όπλα» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Την ίδια ώρα, σοκάρουν πίσω από τη μεγάλη εικόνα του πολέμου, οι ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν τον απόλυτο φόβο, το ξεριζωμό από τον τόπο τους και την αγωνία για το αν θα καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί, ενώ τα τύμπανα του πολέμου ηχούν σα συναγερμός συνεχώς γύρω τους.
Από τα μικρά παιδιά που φαίνεται να ενηλικιώνονται πριν την ώρα τους, μέχρι ηλικιωμένους που αδυνατούν να μετακινηθούν, στρατιές οικογενειών μέσα σε σκοτεινά υπόγεια αναζητούν μια αχτίνα φωτός. Συγκλονίζουν οι εικόνες αποχωρισμού οικογενειών και οι εικόνες από υπόγεια καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί νεογνά από μαιευτική κλινική.
Αν ο φόβος του πολέμου είχε πρόσωπο, θα ήταν του μικρού Βλάντα από την Ουκρανία, που με πνιχτό κλάμα λέει πως δεν θέλει να πεθάνει.
Έχοντας απομακρυνθεί από το σπίτι του με την οικογένειά του, οι σειρήνες και οι βομβαρδισμοί μόνο τρόμο και αγωνία προκαλούν στο μικρό αγόρι που μέχρι πριν λίγες ημέρες έπαιζε με τους φίλους του, ανυποψίαστος και ασφαλής. Η Ολένα Κυρίλο μια δασκάλα στο Χάρκοβο, με νωπές τις πληγές στο σώμα και το πρόσωπό της, αρνείται μέχρι και σήμερα να πιστέψει αυτό που έχει συμβεί. Το σπίτι της, χτυπήθηκε από πύραυλο και η ίδια από θαύμα κατάφερε να σωθεί.
Σε ένα υπόγειο καταφύγιο, στοιβάζονται από χθες το βράδυ, δεκάδε νεογέννητα που νοσηλεύονταν σε μαιευτήριο του Κιέβου. Οι νοσηλεύτριες αλλά και οι μητέρες τους προσπαθούν να τα προστατεύσουν και η εικόνα από μόνη της περιγράφει τη μανία του πολέμου.
Σπαρακτικές είναι και οι στιγμές αποχωρισμού
Ο πατέρας έπρεπε να μείνει και να δώσει μια τελευταία αγκαλιά στην κόρη και τη σύζυγό του.
Ήδη πολλοί άνθρωποι με βαλίτσες και παιδιά στα χέρια επιχειρούν να αφήσουν τα μέτωπα του πολέμου. Όπως αυτό το νέο ζευγάρι που περιμένει το λεωφορείο για να μετακινηθεί σε πιο ασφαλείς περιοχές.
Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την ουκρανών στρατιωτών που φρουρούσαν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα σε Ρωσικό πολεμικό πλοίο. Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα Ρώσος αξιωματικός ακούγεται να ζητάει να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν για να μην υπάρχουν άκοπες απώλειες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί αφού παραδόθηκαν οι 82 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.
Την ίδια ώρα Viral έγινε μια Ουκρανή γυναίκα στο Χένισεκ κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, που ορθώνοντας το ανάστημα της απέναντι σε ρώσο στρατιώτη τον ρώτησε τι γυρεύουν στη χώρα της και για ποιο λόγο έχουν αυτή τη συμπεριφορά απέναντί τους.
Παιδάκι μιλά στην κάμερα του Bloomberg και λέει κλαίγοντας ότι δεν θέλει να πεθάνει.
«Δεν θέλω να πεθάνω. Θέλω όλο αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Ξύπνησα εξαιτίας ενός μεγάλου μπουμ σήμερα. Κατάλαβα ότι ήταν ο πόλεμος».
“I don’t want to die.”
Ukrainians are seeking safety after Russia’s invasion, with some fleeing the country and finding shelter. Parents are left trying to explain the violence to their kids https://t.co/ujqOFOEUOS pic.twitter.com/UCngbwe1yx
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) February 25, 2022
Σε άλλο βίντεο από τη Μαριούπολη μία γυναίκα δεν ξέρει προς τα πού να πάει για να σωθεί. «Πού να πάω; Πείτε μου, πού να τρέξω», λέει με φόβο στα μάτια της.
“Where do I go? Tell me please. Where will I run?”
People across Ukraine were out on the streets, queuing at ATMs, looking for shelter or seeking ways to leave the country. pic.twitter.com/FgMy5iaqu7
— DW News (@dwnews) February 25, 2022
neakriti.gr