Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε επίθεση από την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου ATACMS, αμερικανικής κατασκευής, στην περιοχή Μπριάνσκ.
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με την εκτόξευση έξι πυραύλων.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν πέντε πυραύλους, ενώ ένας ακόμη καταστράφηκε πριν πλήξει τον στόχο του. Παρόλα αυτά, θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή.
Το πλήγμα και οι συνέπειες
Ουκρανικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος ήταν αποθήκη πυρομαχικών και πυραύλων στο Μπριάνσκ, 115 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας. Στην εγκατάσταση φέρεται να αποθηκεύονται διάφορα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων οβίδων πυροβολικού, αντιαεροπορικών πυραύλων και βορειοκορεατικών πυρομαχικών. Παρά την προσπάθεια της ρωσικής αεράμυνας να αποτρέψει την πλήρη καταστροφή, οι συνέπειες της επίθεσης αναδεικνύουν την ευαλωτότητα στρατηγικών εγκαταστάσεων.
Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Την ίδια ημέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της χώρας, το οποίο εισάγει νέους όρους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών εάν δεχθεί επίθεση με συμβατικούς πυραύλους που υποστηρίζονται από πυρηνική δύναμη. Η αλλαγή αυτή συνδέεται άμεσα με την κλιμάκωση της έντασης με τη Δύση και την υποστήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν τόνισε ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίζεται ως επίθεση από το σύνολο του συνασπισμού. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι ακόμα και μη πυρηνικές επιθέσεις από κράτη που υποστηρίζονται από πυρηνικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν σε ρωσική πυρηνική απάντηση.
💥 ATACMS strike in Russia?
Ukraine struck the artillery & missile arsenal in Karachev, Bryansk region.
Russians say it was a missile, not drones.
This specific site was hit last month as well.
Coordinates: 53.1440873, 34.9512602 pic.twitter.com/JdePPwbkg9— Igor Sushko (@igorsushko) November 19, 2024
Η διεθνής αντίδραση
Η χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία ερμηνεύεται ως ένδειξη αυξημένης στρατιωτικής υποστήριξης από τη Δύση, ειδικά από τις ΗΠΑ. Αυτή η ενίσχυση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Κρεμλίνο, το οποίο προειδοποιεί για πιθανές σοβαρές συνέπειες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι το νέο πυρηνικό δόγμα εξασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Όταν ρωτήθηκε εάν η χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ρωσική πυρηνική απάντηση, απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά από τη Μόσχα.
Η θέση του Μεντβέντεφ
Πιο αιχμηρός στις δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε το επικαιροποιημένο δόγμα ως απόλυτα δικαιολογημένο. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει ρωσική ανταπόδοση με όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Μεντβέντεφ περιέγραψε αυτή την εξέλιξη ως πιθανό σημείο εκκίνησης ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επίθεση στο Μπριάνσκ αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Η απόφαση της Μόσχας να ενισχύσει τη στρατηγική της για την άμυνα, μέσα από την επικαιροποίηση του πυρηνικού της δόγματος, σηματοδοτεί ένα ανησυχητικό σημείο καμπής στις σχέσεις της με τη Δύση. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς οποιοδήποτε νέο επεισόδιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.