Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης Τουρκίας, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας για πολλά χρόνια.
Η ζωή και η δράση του Γκιουλέν αποτελούν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων, ενώ για πολλούς θεωρείται ο κύριος υπαίτιος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πληροφορία του θανάτου του ανακοινώθηκε αρχικά από χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Γκιουλέν, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον ανιψιό του, Εμπουσελέμε Γκιουλέν.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο ηγέτης μιας θρησκευτικής αδελφότητας που κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισλαμιστικό κίνημα με ιδιαίτερη ταυτότητα και ιδεολογία. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν δραστηριοποιούνταν κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης, και της κοινωφελούς δράσης, με το δίκτυο οργανώσεών του να αποκτά τεράστια επιρροή στην τουρκική κοινωνία και πολιτική. Η αδελφότητα αυτή δεν περιοριζόταν μόνο στην Τουρκία, αλλά επεκτάθηκε σε πολλές χώρες, δημιουργώντας σχολεία και κοινωφελείς οργανώσεις παγκοσμίως.
Παρά την αρχική στήριξή του στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2002, οι σχέσεις των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Το 2013, οι διαφωνίες τους κορυφώθηκαν, οδηγώντας σε ανοιχτή σύγκρουση. Ο Γκιουλέν και οι υποστηρικτές του κατηγορήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση για την οργάνωση υπονομευτικών ενεργειών, που έφτασαν στο αποκορύφωμα με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η τουρκική κυβέρνηση θεωρούσε τον Γκιουλέν αρχηγό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, την οποία βάφτισε «FETO» (Fethullah Terrorist Organization). Χιλιάδες υποστηρικτές του, ανάμεσά τους δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά το πραξικόπημα, ενώ πολλοί άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν τις διώξεις. Η καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στο δίκτυο του Γκιουλέν ήταν αμείλικτη, με την απόφαση αυτή να έχει βαθύ αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία και πολιτική ζωή.
Ο θάνατος του Γκιουλέν είναι ένα σημαντικό γεγονός για την τουρκική πολιτική, καθώς για πολλούς αποτελεί το τέλος μιας εποχής. Η αδελφότητα του Γκιουλέν είχε διαδραματίσει καίριο ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ενώ η κληρονομιά του παραμένει αμφιλεγόμενη. Για τους υποστηρικτές του, ο Γκιουλέν ήταν ένας θρησκευτικός ηγέτης που αγωνιζόταν για την εκπαίδευση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για τους επικριτές του, όμως, ήταν ένας επικίνδυνος άνθρωπος που χρησιμοποιούσε το δίκτυό του για να προωθήσει κρυφά πολιτικά σχέδια και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Παρά τη μακρόχρονη παρουσία του στις ΗΠΑ, όπου ζούσε αυτοεξόριστος, η επιρροή του στην Τουρκία παρέμεινε ισχυρή, αν και η εξουσία του εξασθένησε σημαντικά μετά το 2016. Η άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία προκάλεσε σημαντική ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, με την τουρκική κυβέρνηση να πιέζει επανειλημμένα για την έκδοσή του.
Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την τουρκική πολιτική σκηνή, καθώς η τουρκική κυβέρνηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασαν τον κύριο αντίπαλό τους. Ωστόσο, η σκιά της κληρονομιάς του Γκιουλέν πιθανότατα θα συνεχίσει να επηρεάζει την τουρκική κοινωνία για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς το δίκτυό του, αν και αποδυναμωμένο, εξακολουθεί να έχει παρουσία σε διάφορα μέρη του κόσμου.