Περίεργα ονόματα που απαγορεύτηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου! Τελικά μερικοί γονείς έχουν… τρέλα με το όνομα που θα δώσουν στα παιδιά τους.
Γιατί μπορεί στην Ελλάδα πάνω κάτω να ακολουθούμε χριστιανικά ονόματα λόγω θρησκεύματος, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλες χώρες όπου η φαντασία των γονέων… οργιάζει.
Θα ονομάζατε για παράδειγμα ποτέ το παιδί σας Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163; Και όμως υπήρξαν γονείς που ήθελαν.
Έτσι, πολλές κυβερνήσεις με νόμο, απαγόρευσαν ονόματα που είναι δύσκολα στην προφορά ή παραπέμπουν σε μάρκες αυτοκινήτων, φρούτα ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Πρόσφατο απτό παράδειγμα η απόφαση δικαστηρίου να ακυρώσει το όνομα ενός αγοριού και από Μεσσία, να του δώσει το όνομα Μάρτιν.
Μάθετε λοιπόν σε ποιες χώρες και γιατί απαγορεύτηκαν κάποια περίεργα ονόματα.
Στη Νέα Ζηλανδία, το 2008 ένα εννιάχρονο κοριτσάκι του οποίου οι γονείς της έδωσαν το όνομα Talula (Ταλούλα), έπρεπε να περάσει από δικαστική ακροαματική διαδικασία ώστε να αλλάξει το όνομά της. Σύμφωνα με την The Guardian, ο δικαστής επίσης μαζί με το όνομα Talula απαγόρευσε ονόματα όπως Stallion, Yeah Detroit, Fish and Chips (Ψάρι με πατάτες), Twisty Poi, Keenan Got Lucy (Ο Κέναν πήρε τη Λούσι) και Sex Fruit (Φρούτο του σεξ).
Στη Γερμανία απαγορεύτηκε το όνομα Matti γιατί δεν υποδεικνυόταν με το μικρό όνομα του παιδιού το φύλο του. Από τότε απαγορεύτηκαν και όλα τα ονόματα που δεν υποδεικνύουν το φύλο.
Στη Δανία οι γονείς θα πρέπει να διαλέξουν από μία λίστα 7000 ονομάτων που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει όνομα εκτός λίστας θα πρέπει να πάρει την άδεια από την ενορία του. Περίπου 1100 ονόματα εκτός λίστας περνούν από έγκριση κάθε χρόνο ενώ το 15% με 20% απορρίπτονται κυρίως λόγω περίεργης προφοράς.
Στη Σουηδία το 1991 ένα ζευγάρι θέλησε να δώσει το όνομα Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163 στο παιδί του όμως απορρίφθηκε εξαιτίας του νόμου για ονόματα που επικρατεί στη χώρα από το 1982 κατά τον οποίο απαγορεύεται σε οικογένειες που δεν έχουν τίτλο ευγένειας να δίνουν τέτοιους τίτλους όπως «Δούκας» ή «Πρίγκιπας». Το συγκεκριμένο ζευγάρι δοκίμασε να δώσει στο παιδί του το όνομα «Α» αλλά και πάλι απορρίφθηκε.
Στην Κίνα γονείς που προσπάθησαν να δώσουν στο παιδί τους το όνομα «at» που προέρχεται από το σήμα (@), δηλαδή το «παπάκι» που επικρατεί στον κόσμο των email, απορρίφθηκαν. Ο λόγος είναι ότι τα πληκτρολόγια στην Κίνα δεν υποστηρίζουν τέτοιους χαρακτήρες.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2007 δικαστής έδωσε εντολή να απαγορευτούν ονόματα που είτε μπερδεύουν σε ό,τι αφορά τον συλλαβισμό, είτε δεν αποκαλύπτουν το φύλο των κατόχων τους. Ανάμεσα στα ονόματα που γονείς θέλησαν να δώσουν στα παιδιά τους ήταν Mazda Altagracia, Toshiba Fidelina, Querida Pina (Αγαπημένε Ανανά), Tonton Ruiz (Χαζούλη Ρουίζ) and Winston Churchill de la Cruz.