ΠΟΛΕΜΟΣ 1940: Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση σύλησης του τάφου τριών Ελλήνων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Βοδίνου, στην Αλβανία, κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
Οι δράστες της ανίερης αυτής επίθεσης έκλεψαν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό γύρω από τα κίνητρά τους.
Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι του χωριού Βοδίνο, που βρίσκεται στην περιοχή της Δρόπολης, αντιλήφθηκαν το συμβάν το περασμένο Σάββατο και αμέσως ενημέρωσαν τις αλβανικές Αρχές.
Η υπόθεση απασχολεί τις Αρχές της γειτονικής χώρα ήδη, και τις έρευνες διεξάγει η Εισαγγελία Αργυροκάστρου, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για την ταυτότητα και τα κίνητρα των ιεροσύλων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως πιθανότερες εκδοχές θεωρούνται η δράση κακοποιών στοιχείων με σκοπό την απόσπαση λύτρων για την επιστροφή των οστών ή ενέργεια ακραίων εθνικιστικών κύκλων της γειτονικής χώρας που αντιδρούν στη δημιουργία στρατιωτικών νεκροταφείων για τους πεσόντες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και προσπαθούν να εκδιώξουν την ελληνική μειονότητα από τις πατρογονικές εστίες της. Στον τάφο στο χωριό Βοδίνο είχαν ενταφιαστεί τρεις στρατιώτες του 6ου Λόχου του 40ού Συντάγματος Ευζώνων Αρτας, οι οποίοι φονεύθηκαν στις 28 Νοεμβρίου 1940 κατά την ομώνυμη μάχη. Επρόκειτο για τους Γραβιά Στέφανο του Χρήστου, από το χωριό Σγάρα Καταρράκτη Αρτας, Μπουραντά Ιωάννη του Ευαγγέλου, από το χωριό Κομπότι Αρτας, και τον Στάμο Χρήστο του Γεωργίου, από το χωριό Αγναντα Αρτας.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν τα οστά των τριών πεσόντων είχαν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού ταυτότητας και επαναταφής των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41.
Η διαδικασία άρχισε τον Ιανουάριο του 2018 στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας και υλοποιείται από μεικτές ομάδες εργασιών.
Κομβικό σημείο της διαδικασίας αποτελεί η ταυτοποίηση των οστών με τη χρήση βάσης δεδομένων δειγμάτων αίματος συγγενών / απογόνων (απαιτείται η λήψη δύο δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα ενός δείγματος από τη μητρική «γραμμή» και ενός δείγματος από την πατρική «γραμμή») που δημιούργησε Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
dimokratianews.gr