Ιεροτελεστία πριν από επέμβαση κλειτοριδεκτομής στη Σενεγάλη. Η πρακτική είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας πρέπει να μεταφέρουν στους πιστούς το μήνυμα ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν απαιτείται από τη θρησκεία και μπορεί να αποβεί μοιραίος, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι αφρικανικών κυβερνήσεων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη για το θέμα.
Η πρακτική της κλειτοριδεκτομής, στην οποία ακρωτηριάζονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ή ένα μέρος τους, είναι ακόμα διαδεδομένη σε 28 αφρικανικές χώρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, κυρίως στην Υεμένη, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Ινδονησία.
Μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία, μολύνσεις, πόνο, σοκ, ουρολοιμώξεις, κύστεις και στειρότητα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρος.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά να απαγορευτεί η πρακτική, στην οποία εκτιμάται ότι έχουν υποβληθεί 100 με 140 εκατομμύρια κορίτσια, από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Συχνά οι πιστοί πιστεύουν ότι η κλειτοριδεκτομή απαιτείται για θρησκευτικούς λόγους, ωστόσο καμία σχετική αναφορά δεν υπάρχει στο Κοράνι ή άλλα θρησκευτικά κείμενα.
Στη συνάντηση της Ρώμης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι Αφρικανοί υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαγόρευση δεν αρκεί και πρέπει να συνδυάζεται με δημόσιο διάλογο και ενημέρωση στις παραδοσιακές κοινότητες.
Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η ενημέρωση πρέπει να απευθύνεται κυρίως στους θρησκευτικούς ηγέτες και τις γυναίκες που συνήθως κανονίζουν για την επέμβαση.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συστήσει στις μαίες να συζητούν για το θέμα με τις εγκύους από κοινότητες στις οποίες συνηθίζεται η πρακτική.
Παρόλο που η κλειτοριδεκτομή απαγορεύεται στη Βρετανία, περίπου 66.000 κορίτσια εκτιμάται ότι έχουν υποστεί αυτή τη βάρβαρη πρακτική στην Αγγλία και την Ουαλία.