Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της 68ης επετείου της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Στην τελετή συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 στρατιώτες και αξιωματικοί των μονάδων και σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι ένστολοι, καθώς και δόκιμοι στρατιωτικών σχολών. Την παρέλαση διοίκησε ο αρχιστράτηγος των Χερσαίων Δυνάμεων στρατηγός Βλαντίμιρ Τσίρκιν και την παρέλαβε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στρατηγός στρατιάς Σεργκέι Σοϊγκού.
Η παρέλαση άρχισε ακριβώς στις 10:00 ώρα Μόσχας με πανηγυρική περιφορά της σημαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Λαβάρου της Νίκης.
Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Τσίρκιν ανέφερε στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγό στρατιάς Σεργκέι Σοϊγκού την ετοιμότητα για την παρέλαση. Οι δύο διοικητές με αυτοκίνητα ZIL-115 περιηγήθηκαν την παράταξη των στρατευμάτων έτοιμων για παρέλαση.
Ο υπουργός Άμυνας περιηγήθηκε κατά μήκος της γραμμής των στρατευμάτων, χαιρέτισε τους στρατιωτικούς και τους συνεχάρη για την Ημέρα της Νίκης. «Γεια σας, σύντροφοι. Σας συγχαρώ για την 68η επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», απευθύνθηκε ο υπουργός Άμυνας στους στρατιωτικούς που σχημάτισαν τη παράταξη της παρέλασης. Εκείνοι αποκρίθηκαν με τριπλό «Hooray!». Στη διάρκεια της τελετής η ενωμένη στρατιωτική ορχήστρα εκτέλεσε έξι διάφορα Εμβατήρια Υποδοχής.
Στη συνέχεια το αυτοκίνητο του Υπουργού Άμυνας κατευθύνθηκε προς το κεντρικό βήμα. Ο Σερκγέι Σοϊγκού ανέβηκε στο βήμα και ανέφερε την ετοιμότητα των στρατευμάτων για την 139η παρέλαση στον Ανώτατο Αρχιστράτηγο και πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά το παράγγελμα «Ανάπαυση», φανφάρες εκτέλεσαν το έργο «Ακούστε όλοι» και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους απευθύνθηκε με ομιλία προς τους συμπατριώτες του.
«Η Ρωσία θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για να μην τολμήσει κανένας ποτέ να εξαπολύσει πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θυμούμαστε τί σημαίνει η τραγωδία του πολέμου και θα κάνουμε τα πάντα για να μην τολμήσει κανένας ποτέ να το εξαπολύσει ξανά απειλώντας τα παιδιά μας, στα σπίτια μας και τη γη μας. Θα κάνουμε τα πάντα για την εδραίωση της ασφάλειας στον πλανήτη», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
«Θα θυμούμαστε πάντοτε ότι ακριβώς η Ρωσία, η Σοβιετική Ένωση υπονόμευσε τα σχέδια των φασιστών, γεμάτα μισανθρωπίας», επεσήμανε ο πρόεδρος Πούτιν.
Σύμφωνα με όσα είπε, «η νίκη του Μαΐου του 1945 ήρθε σαν καμπάνα που ανακήρυξε τη ζωή χωρίς τον πόλεμο». «Αποτελεί ένα ιερό σύμβολο της πίστης στην πατρίδα, η οποία ζει στον καθένα μας», σημείωσε ο πρόεδρος και υπενθύμισε ότι «οι πρόγονοι πάντοτε ήξεραν να νικούν», προσθέτοντας «ότι οι παραδόσεις αυτές αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές, οι οποίες το έχουν αποδείξει επανειλημμένα προστατεύοντας την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Πατρίδας».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να δικαιώσουμε τις ελπίδες των μεγάλων μας παππούδων και πατέρων. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ευημερούσα, ελεύθερη και δυνατή Ρωσία. Ζήτω ο λαός-νικητής! Σας συγχαρώ για την Ημέρα της Μεγάλης Νίκης!», κατέληξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου η ενωμένη στρατιωτική ορχήστρα εκτέλεσε τον ύμνο της Ρωσίας. Ακολούθησε το παράγγελμα προετοιμασίας για πανηγυρική πορεία. Απέναντι από τις παραλληλόγραμμες παρατάξεις στάθηκαν αξιωματικοί ρυθμιστές και οι φάλαγγες κινήθηκαν. Η παρέλαση άρχισε με πορεία λόχου νεαρών τυμπανιστών της Μουσικής Σχολής Μόσχας, ο οποίος συμμετέχει παραδοσιακά στις παρελάσεις του Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία. Ακολούθησαν τα λάβαρα και οι τιμητικές φρουρές των τριών ειδών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, που επανδρώθηκαν από τους στρατιωτικούς του τάγματος της Τιμητικής Φρουράς του 154ου ανεξάρτητου φρουραρχικού τάγματος, στο οποίο προ ημερών είχε απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος «Πρεομπραζένσκι» (δηλαδή «της Μεταμόρφωσης»).
Τους ακολούθησαν τρεις λόχοι, οι οποίοι απουσίασαν από την περυσινή παρέλαση: ο λόχος της Στρατιωτικής Σχολής Μόσχας Σουβόροφ, της Ναυτικής Σχολής Ναχίμοφ και της Κοζακικής Σχολής Δοκίμων Ακσάι. Στη συνέχεια παρέλασαν τρία τάγματα, που ανήκουν στις Χερσαίες Δυνάμεις, στις Αεροπορικές Δυνάμεις και στο Ναυτικό. Στην παρέλαση συμμετείχαν και τάγματα της Αντιαεροπορικής και Διαστημικής Άμυνας, των Πυραυλικών Δυνάμεων Στρατηγικής Αποστολής, τάγμα αλεξιπτωτιστών και λόχος των Δυνάμεων Προστασίας από Ραδιενέργεια, Χημική και Βιολογική Επίθεση. Τους ακολούθησαν τάγματα των Σιδηροδρομικών Δυνάμεων, του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, καθώς και λόχοι του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB. Η πεζική παρέλαση ολοκληρώθηκε από εκπροσώπους του Στρατιωτικο-Τεχνικού Πανεπιστημίου και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικητικής Σχολής Μόσχας.
Στην κεντρική στρατιωτική παρέλαση της χώρας συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 στρατιωτικοί, 101 οχήματα μάχης και 68 αεροσκάφη και ελικόπτερα των Αεροπορικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Η μουσική συνοδεία της παρέλασης έγινε από την Ενωμένη Στρατιωτική Ορχήστρα της Φρουράς Μόσχας, η οποίο αποτελείται από περισσότερους από 800 μουσικούς υπό διεύθυνση του ανώτατου στρατιωτικού διευθυντή ορχήστρας της Ρωσίας αντιστράτηγου Βαλέρι Χαλίλοφ.
Μετά την πορεία των φαλάγγων πεζικού στη λιθόστρωτη Κόκκινη Πλατεία εισχώρησαν οχήματα μάχης. Στην αρχή πορεύτηκαν τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα «Τίγρης», με τα οποία εξοπλίζονται ανιχνευτικά τμήματα. Φέτος αποφασίστηκε να μην παρελάσουν τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα «Ρυς» («Λύγκας») που παράγονται στη Ρωσία με ιταλική άδεια, επιδεικνύοντας έτσι την προτίμηση στα εγχώρια οπλικά συστήματα και στις καινοτομίες της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι «Λύγκες» συμμετείχαν στην παρέλαση.
Τους «Τίγρεις» ακολούθησαν τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82А, τα οποία από φέτος τέθηκαν σε μαχητική υπηρεσία και για πρώτη φορά συμμετείχαν στην παρέλαση. Υπερκαλύπτοντας τη μουσική της ορχήστρας με τον θόρυβο των ισχυρών κινητήρων φάνηκαν τα άρματα μάχης Τ-90, στα οποία ήταν εγκατεστημένα υπερσύγχρονα είδη οπλικών συστημάτων για την καταστροφή επίγειων και εναέριων στόχων. Πίσω από τα άρματα πορεύτηκαν τα μηχανοκίνητα συστήματα πυροβολικού «Msta-S». Οι Αντιαεροπορικές Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν από μηχανοκίνητα πυραυλικά και πυροβολικά συστήματα «Buk-M2».
Στη συνέχεια κατά μήκος των κερκίδων παρέλασαν πυραυλικά και πυροβολικά συστήματα «Panzyr-S1» και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-400 “Trimph”, τα οποία είναι σε θέση να συνοδεύουν μέχρι 100 στόχους και να καταστρέφουν ταυτόχρονα μέχρι και 12 στόχους. Επιτέλους, προκαλώντας ενθουσιασμό στις κερκίδες, στην Κόκκινη Πλατεία εισχώρησαν αξιοπρεπώς τα τακτικά πυραυλικά συστήματα “Iskander-M” και το καμάρι της παρέλασης – τρία μηχανοκίνητα στρατηγικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα “Topol-M”, που εγκαταστάθηκαν σε ειδικές πλατφόρμες με 16 ρόδες. Λόγω μεγάλων διαστάσεων των συστημάτων κινήθηκαν ένα μετά το άλλο συνοδευόμενα από τεθωρακισμένα.
Το εναέριο μέρος της παρέλασης της Νίκης εγκαινιάστηκε από σμήνη ελικοπτέρων Mi-8, Mi-26, Mi-28 και Ka-52. Συνολικά στην παρέλαση συμμετείχαν 17 αεροπορικές ομάδες των Αεροπορικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Ιδιαίτερα χαμηλά πάνω από το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας πέταξαν τα μεταγωγικά αεροσκάφη An-22 και το περίφημο «Ρουσλάν» An-124, που είναι το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος στον κόσμο. Πέρασε επίσης και το «ιπτάμενο ραντάρ» A-50 AWACS και στη συνέχεια μια «σφήνα» από τρία μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς IL-76.
Με μικρές αποστάσεις, διαρκείας μόνο 20-30 δευτερόλεπτα, πέρασαν σμήνη από τέσσερα καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά MiG-29, MiG-31, Su-24 και Su-34. Πέταξαν μεγαλειωδώς τα στρατηγικά υπερηχητικά πυραυλοφόρα Tu-22Μ3 με εναλασσόμενη διαμόρφωση των πτερών. Στη συνέχεια ένα αεροσκάφος IL-78 πραγματοποίησε ανεφοδιασμό εν πτήσει και κατακλείδι ακούστηκε το χαρακτηριστικό βούισμα των προπελών του στρατηγικού πυραυλοφόρου βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς Tu-95.
Πιλότοι από το Κρατικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπόρων και Πτητικών Δοκιμών της πόλης Λίπετσκ παρουσίασαν μια μοναδική εναέρια παράταξη – την «τακτική πτέρυγα», που σχηματίζεται από δέκα αεροσκάφη Su-34, Su-27 και MiG-29. Επιτέλους, πάνω από την Κόκκινη Πλατεία εμφανίστηκαν τα φαβορί των θεατών – οι ομάδες πιλοταρίσματος «Russkie Vityazi» («Παλικάρια της Ρωσίας») και «Strizhi» («Πετροχελίδονα») του Κέντρου Επίδειξης Ιπτάμενων Μέσων της πόλης Κούμπινκα, οι οποίες αποκαλούνται πολλές φορές και ως «Διαμάντι της Κούμπινκας». Στην παρέλαση οι «Russkie Vityazi» και «Strizhi» εμφανίστηκαν πιλοτάροντας εννιά αεροσκάφη Su-27 και MiG-29.
Κατακλείδι, προκαλώντας ομόψυχο ενθουσιασμό των θεατών, εμφανίστηκε ομάδα των αεροσκαφών εφόδου Su-25, που έβγαλαν καπνούς βαμμένους σε χρώματα της ρωσικής σημαίας τραβώντας πίσω τους μια όμορφη κόκκινη, μπλε και άσπρη ουρά μήκους σας μισός ουρανός. Εν τω μεταξύ η ορχήστρα πρόλαβε να μετασχηματιστεί και εγκαταλείποντας την Κόκκινη Πλατεία εκτέλεσε το δημοφιλέστατο εμβατήριο «Αποχαιρετισμός της Σλάβας» ολοκληρώνοντας την Παρέλαση της Νίκης.
Ζωντανή μετάδοση των πανηγυρικών ομοβροντιών με πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου θα είναι προσιτή στις 22:00 ώρα Μόσχας (21:00 ώρα Ελλάδας) στην ιστοσελίδα RIA.RU με παραπομπή – http://ria.ru/announce/20130507/936223834.html.