Ο Κρίστοφερ Α. Ρέι, διευθυντής του FBI, ανακοίνωσε στους υπαλλήλους του ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Α. Ρέι, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, αποχωρώντας προτού ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του και μπορέσει να τον απολύσει.
Ο Ρέι δήλωσε την Τετάρτη στους υπαλλήλους του FBI: «Αποφάσισα ότι το σωστό για το γραφείο είναι να υπηρετήσω μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβέρνησης τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να παραιτηθώ». Πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του γραφείου στις αντιπαραθέσεις».
Η παραίτηση του Ρέι έρχεται επτά χρόνια μετά την έναρξη της δεκαετούς θητείας του — μια θητεία που έχει σχεδιαστεί να εκτείνεται σε πολλές κυβερνήσεις και είναι εσκεμμένα μεγαλύτερη από άλλες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να αποφεύγεται η πολιτικοποίηση του FBI.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προτείνει τον πιστό του Κας Πατέλ για τη θέση του διευθυντή του FBI, στέλνοντας ένα μήνυμα στον Ρέι ότι είτε θα πρέπει να παραιτηθεί είτε να προετοιμαστεί για απόλυση.
Ο Ρέι ανέλαβε τη διεύθυνση του FBI το 2017, όταν διορίστηκε από τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία. Ο Τραμπ είχε απολύσει τον προηγούμενο διευθυντή, Τζέιμς Μπ. Κόμεϊ, ενώ το γραφείο ερευνούσε εάν συνεργάτες του Τραμπ συντόνισαν ενέργειες με τη Ρωσία για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Όπως γράφει η WashingtonPost, ο Ρέι ηγήθηκε του FBI σε μια περίοδο ευρείας κλίμακας απειλών. Έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα σε ομιλίες του για τον κίνδυνο που προκαλούν οι κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα. Επίσης, έχει απευθυνθεί στο Κογκρέσο και άλλους φορείς για τις απειλές βίας από το εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά δημόσιων και αστυνομικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των πρακτόρων του FBI.
H New York Times αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Ρέι επέβλεψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικής ασφάλειας, όπως την τρομοκρατία, την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και τις απειλές από γεωπολιτικούς αντιπάλους όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία. Επιπλέον, χρειάστηκε να διαχειριστεί μια σειρά από μαζικές ένοπλες επιθέσεις και την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, ενώ διοικούσε έναν οργανισμό με 35.000 υπαλλήλους και προϋπολογισμό άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ρέι επικυρώθηκε πανηγυρικά ως διευθυντής του FBI το 2017 με ψήφους 92-5 στη Γερουσία. Οι πέντε ψήφοι κατά της υποψηφιότητάς του ήταν όλοι από Δημοκρατικούς. Μεταξύ αυτών, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν (Δ-Μασαχουσέτης), η οποία δήλωσε ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει υπέρ κάποιου που διόρισε ο Τραμπ, φοβούμενη ότι ο διευθυντής δεν θα ήταν αρκετά ανεξάρτητος από τον πρόεδρο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσής του και της θητείας του, ο Ρέι τόνισε ότι δεν θα υποσχόταν την αφοσίωσή του στον Τραμπ.
«Αν μου δοθεί η τιμή να ηγηθώ αυτής της υπηρεσίας, δεν θα επιτρέψω ποτέ η δουλειά του FBI να καθοδηγείται από οτιδήποτε άλλο πέρα από τα γεγονότα, τον νόμο και την αμερόληπτη επιδίωξη της δικαιοσύνης. Τελεία και παύλα», είχε δηλώσει ο Ρέι κατά την ακρόαση επιβεβαίωσής του. «Η αφοσίωσή μου είναι στο Σύνταγμα και στο κράτος δικαίου. Αυτά ήταν οι οδηγοί μου σε όλη την καριέρα μου, και θα συνεχίσω να τα τηρώ ανεξάρτητα από τις δοκιμασίες».
Ο Ρέι υπήρξε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο Τραμπ σύντομα άρχισε να δυσφορεί με την επιλογή του, κάνοντας παράπονα για την υποστήριξη του Ρέι προς την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη ρωσική παρέμβαση. Το 2020, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε ότι ο Ρέι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει την καμπάνια του και εξέταζε το ενδεχόμενο να τον απολύσει.
Ωστόσο, δεν το έκανε, και ο Ρέι συνέχισε να υπηρετεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν, προκαλώντας περαιτέρω την οργή του Τραμπ, καθώς πράκτορες του FBI ερευνούσαν τη φερόμενη κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων από τον πρώην πρόεδρο και τις προσπάθειες του να ανατρέψει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.
Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του άσκησαν έντονη κριτική στον Ρέι και στο FBI, ειδικά μετά την έγκριση από δικαστήριο έρευνας το 2022 για τα απόρρητα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία και ιδιωτική λέσχη του Τραμπ. Η εμπρηστική ρητορική τους προκάλεσε βίαιες απειλές κατά του FBI, με τον Ρέι να εκφράζει την οργή του στους ανώτατους αξιωματούχους επιβολής του νόμου.
Καταθέτοντας στο Καπιτώλιο πέρυσι, ο Ρέι δήλωσε ότι ήταν «εντελώς παράλογο» να υπονοείται ότι ήταν προκατειλημμένος κατά των συντηρητικών, δεδομένου ότι είναι Ρεπουμπλικανός, διορισμένος από έναν άλλο Ρεπουμπλικανό.
Ο Ρέι θεωρείται μια σταθερή παρουσία στο FBI και είναι γενικά σεβαστός από τους μόνιμους υπαλλήλους της υπηρεσίας.
Απέναντι σε έντονη πολιτική πίεση και επικρίσεις, ο Ρέι συχνά προέτρεπε τους πράκτορές του να «παραμένουν ψύχραιμοι και να δουλεύουν σκληρά», επιμένοντας σε μια αυστηρή προσήλωση στη διαδικασία διερεύνησης που αποτελεί χαρακτηριστικό του γραφείου εδώ και δεκαετίες.
Ο Ρέι έγινε ο όγδοος διευθυντής του FBI τον Αύγουστο του 2017, αφού ο κ. Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Β. Κόμεϊ από τη θέση αυτή το 2017, εν μέσω της έρευνας για τη Ρωσία.
Αρχικά, ο Τραμπ αποκάλεσε τον κ. Ρέι «άνθρωπο με άψογα διαπιστευτήρια». Αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη γι’ αυτόν.
Ποιο είναι το προφίλ του διάδοχου του Ρέι, Κας Πατέλ
Ο πιθανός διάδοχός του, ο Κας Πατέλ, είναι εντελώς διαφορετικός από τον Ρέι. Πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και δημόσιος συνήγορος, είναι έντονος επικριτής του FBI και έχει δεσμευτεί να απολύσει την ηγεσία του, να αδειάσει τα κεντρικά του γραφεία και να ξεριζώσει τους αντιπάλους του εκλεγμένου προέδρου στο λεγόμενο «βαθύ κράτος».
Πέρα από την έντονη αφοσίωσή του στον Τραμπ και την επιθυμία του να “καθαρίσει” τις υπηρεσίες πληροφοριών, αμερικανικά μέσα όπως το The Atlantic, οι Times και η Post έχουν επισημάνει πολλαπλά ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα περιστατικά κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ που εξηγούν γιατί αξιωματούχοι είχαν προβλήματα με τον Πατέλ.
Η πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), Fiona Hill, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης παραπομπής του Τραμπ ότι ένας υπάλληλος της είπε πως ο Πατέλ, ενώ βρισκόταν στο NSC, μετέφερε ιδιωτικά στον Τραμπ πληροφορίες για την Ουκρανία, με τον τότε πρόεδρο να τον περιγράφει ως τον «διευθυντή Ουκρανίας» του συμβουλίου. Η Hill δήλωσε ότι αυτό «ανησύχησε τους πάντες», επειδή η Ουκρανία δεν ήταν μέρος των αρμοδιοτήτων του Πατέλ και δεν ήταν στη λίστα όσων έπρεπε να λαμβάνουν υλικό σχετικά με αυτήν.
Αξιωματούχοι επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για ένα περιστατικό όπου ο Πατέλ ισχυρίστηκε ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, του είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν λάβει άδεια εναέριου χώρου από τη Νιγηρία για να εκτελέσουν μια αποστολή διάσωσης ενός Αμερικανού ομήρου. Αυτό όμως δεν ήταν αλήθεια, και το αεροπλάνο αναγκάστηκε να πετάει κυκλικά, ενώ οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν να ενημερώσουν τις νιγηριανές αρχές για το σχέδιό τους. Ο Πομπέο δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ μιλήσει με τον Πατέλ.
Ο Πατέλ διέψευσε και τα δύο περιστατικά στο The Atlantic. Η Post ανέφερε επίσης ότι ο Πατέλ πίεζε αξιωματούχους να αποχαρακτηρίσουν πληροφορίες που θα έβλαπταν την εθνική ασφάλεια και τον στρατό, σύμφωνα με ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο άμυνας.
news247.gr