ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: Η αναχώρηση των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή είναι «μια ανυπολόγιστη ζημιά», δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας ανάμεσα στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, και προσευχήθηκε για τα «θύματα του πολέμου» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από την εν λόγω τζιχαντιστική οργάνωση από το 2014 έως το 2017 ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από συγκρούσεις στο Ιράκ οι οποίες ώθησαν στην εξορία την πλειονότητα των χριστιανών. Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, ωστόσο οι χριστιανοί αριθμούν πλέον στη χώρα αυτή μόνο 400.000, από 1,5 εκατομμύριο το 2003, πριν από την αμερικανική εισβολή.
«Η τραγική μείωση των μαθητών του Χριστού εδώ και σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά, όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους και τις κοινότητές τους, αλλά για την ίδια την κοινωνία που αφήνουν πίσω τους», δήλωσε ο πάπας.
Στη Μοσούλη, που ήταν επί αιώνές μια πλούσια εμπορική πόλη, οι καθολικές αρχές δεν κατάφεραν να βρουν μια εκκλησία που να βρίσκεται σε κατάσταση να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στο Ιράκ.
Συνολικά καταστράφηκαν 14 εκκλησίες της βόρειας επαρχίας της Νινευή, η μεγάλη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη, επτά από τις οποίες χρονολογούνταν από τον 5ο, τον 6ο και τον 7ο αιώνα. Έτσι χρειάσθηκε να κατασκευαστεί μια εξέδρα μέσα στα ερείπεια τεσσάρων εκκλησιών διαφορετικών δογμάτων, ανάμεσα στις οποίες η εκκλησία αλ-Ταχίρα της Μοσούλης, ηλικίας άνω των 1.000 ετών.
Από τη σκηνή αυτή ο πάπας απευθύνθηκε σ’ ένα μικρό πλήθος που τον επευφημούσε. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με φρουρούς και φράγματα ασφαλείας, είχαν ληφθεί σε όλη στην επαρχία, στην οποία εξακολουθούν να κρύβονται τζιχαντιστές παρά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2017.
Σε συναγερμό
Η σημερινή ημέρα είναι αυτή κατά την οποία οι σωματοφύλακες του πάπα και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στον πιο αυξημένο συναγερμό. Διότι ιστορικών διαστάσεων δεν είναι μόνο η επίσκεψη του πάπα, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την υποδοχή του.
Τα ελάχιστα χιλιόμετρα που ο πάπας διένυσε οδικώς, τα διένυσε επιβαίνοντας σε τεθωρακισμένα οχήματα. Για τα περισσότερα από τα 1.445 χιλιόμετρα των διαδρομών του στη διάρκεια της επίσκεψης, την οποία άρχισε προχθές, Παρασκευή, ο ποντίφικας βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο ή ελικόπτερο προτιμώντας να πετάξει πάνω από περιοχές στις οποίες εξακολουθούν να κρύβονται τζιχαντιστικοί πυρήνες, παρά να τις διανύσει οδικώς.
Όλα αυτά εν μέσω του πλήρους λοκντάουν που έχει κηρυχθεί μέχρι το τέλος της επίσκεψής του, αύριο, Δευτέρα, το πρωί, λόγω των κρούσμάτων της Covid-19 που κάνουν ρεκόρ στο Ιράκ.
Λειτουργία σ’ ένα στάδιο
Κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ, ο πάπας Φραγκίσκος δεν έχει πάψει να καταγγέλλει «τα όπλα», «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία» και «τη μισαλλοδοξία».
Στη σημερινή προσευχή του υπογράμμισε και πάλι: «δεν μας επιτρέπεται να σκοτώνουμε τους αδελφούς μας στο όνομα» του Θεού, «δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πόλεμο στο όνομά του».
Έπειτα από συναντήσεις με χριστιανούς της Μοσούλης και της γειτονικής Καρακός, ο πάπας θα χοροστατήσει το απόγευμα σε λειτουργία σε στάδιο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώπιον χιλιάδων πιστών.
Ωστόσο και εδώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά: στα τέλη Φεβρουαρίου, το αεροδρόμιο της Αρμπίλ είχε πληγεί από ρουκέτες.
Ιστορική συνάντηση του Πάπα με τον κορυφαίο ιερωμένο του σιιτικού ισλάμ, τον Μεγάλο Αγιατολάχ αλ Σιστάνι
Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε χθες στην κατοικία του κορυφαίου σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου στο νότιο Ιράκ για την πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ.
Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι επρόκειτο να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο στην ταπεινή κατοικία που νοικιάζει εδώ και δεκαετίες σ’ ένα στενό δρομάκι της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ, κατά τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του ποντίφικα στο Ιράκ.
Η πραγματοποιηθηκε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκησε περίπου μία ώρα. Ο αργεντινός πάπας τείνει το χέρι στο σιιτικό ισλάμ αφού πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει ένα έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού ισλάμ, τον μεγάλο ιμάμη του Αλ-Άζχαρ σεΐχη Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.
Το κρατικό ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες της μεγάλης αυτοκινητοπομπής του πάπα να κινείται στους δρόμους της Νατζάφ.
Ο Σιστάνι, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.
Ο 90χρονος Σιστάνι σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Ο Σιστάνι συμφώνησε να συναντηθεί με τον πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι, δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.
Ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος άρχισε την Παρασκευή, το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιησει μέχρι τώρα στο εξωτερικό, φθάνοντας αεροπορικώς στο Ιράκ εν μέσω των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη, για να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες και τον λαό της χώρας να τερματίσουν τη βία και τις θρησκευτικές διαμάχες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ