ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Αυτό που έχει ουσία είναι το δρομολόγιο γιατί από την Ελλάδα, ο Όλαφ Σολτς θα γυρίσει κατευθείαν στην Γερμανία, στο Βερολίνο. Συνήθως οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες από την Αθήνα συνεχίζουν το ταξίδι για την Τουρκία».
Το παραπάνω επισήμανε ο πολιτικός αναλυτής, κύριος ερευνητής και επικεφαλής του προγράμματος Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Ρόναλντ Μαϊνάρδους μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Διαβάστε επίσης: Όλαφ Σολτς: Μοναδική η Ακρόπολη, δεν μοιάζει με κανέναν άλλο τόπο Δημοκρατίας
«Δεν έχει να πει τίποτα με την Τουρκία»
«Δεν γίνεται αυτό και ο λόγος είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα στην Τουρκία. Παλιά είχαμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα τώρα. Η σχέση της Γερμανίας κυρίως με τον κ. Ερντογάν δεν είναι καθόλου καλή, δεν έχει βρει το επίπεδο που είχε παλιά η Μέρκελ» προσέθεσε ο κ. Μαϊνάρδους, εκφράζοντας την άποψη ότι υπεύθυνη είναι η Τουρκία.
«Δηλαδή, η Τουρκία κάνει το κάθε τι να πληγώνει, να προσβάλλει τη Δύση, όχι μόνο την Ελλάδα -που βέβαια είναι εκτός συνόρων αυτά που γίνονται στα ελληνοτουρκικά εκ μέρους της Τουρκίας- αλλά η όλη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, στο μεγάλο θέμα του πολέμου με την Ουκρανία, δεν το βλέπουν με πολύ καλό μάτι στη Δυτική Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ίδιο μπορούμε να πούμε και με τον κ. Μπάιντεν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεκάθαρη η θέση των Γερμανών
Ερωτηθείς αν θα αναμένεται κάποια δήλωση του κ. Σολτς σε σχέση με την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Μαϊνάρδους επισήμανε καταρχήν ότι υπάρχει μια μεταστροφή της γερμανικής στάσης στα ελληνοτουρκικά που επηρεάζει και την ποιότητα της ελληνογερμανικής σχέσης.
«Και ποσοτικά και ποιοτικά το κλίμα έχει αλλάξει η γερμανική κυβέρνηση, έχουν γίνει διάφορες δηλώσεις και αυτές οι δηλώσεις είναι πιο σαφείς απ’ ό,τι ήταν παλιά. Παλιά η κυρία Μέρκελ έλεγε αυτά που έλεγε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν γενικής φύσης. Ήταν σημαντικές δηλώσεις αλλά γενικής φύσης. Τώρα η γερμανική πρεσβεία και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και στο θέμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στο θέμα της κυριαρχίας που η θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας. Δεν τίθεται θέμα, είναι αυτονόητο αυτό. Αλλά και στο θέμα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που είναι ένα μεγάλο θέμα για την ελληνική πολιτική. Εκεί η γερμανική στάση είναι σαφής και το έχει δηλώσει δημόσια η κυβέρνηση και αυτά είναι καινούρια φαινόμενα και σχετίζονται και λίγο πολύ με τη θρασύτητα, της τουρκικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Μαϊνάρδους.
Τα θέματα της ατζέντας
Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Μαϊνάρδους σημείωσε ότι στην επίσημη ανακοίνωση της επισκέψεως από την γερμανική κυβέρνηση αναφέρονται μόνο τα οικονομικά και τα ευρωπαϊκά θέματα.
«Αυτό κάνει εντύπωση, δηλαδή ούτε κουβέντα για Τουρκία, ούτε κουβέντα για Ουκρανία. Βέβαια γνωρίζουμε ότι σε μια τέτοια συζήτηση συζητάνε και για τα διμερή, τα περιφερειακά, τα ευρωπαϊκά. Για το θέμα των εξοπλισμών η λεγόμενη κυκλική ανταλλαγή των τεθωρακισμένων μας με τα σοβιετικής προέλευσης τανκς που διαθέτει ο ελληνικός στρατός, εφαρμόζεται ήδη και τα πρώτα γερμανικά Marder θα εμφανιστούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στην εθνική εορτή. Πέρα από αυτό το θέμα έγινε συζήτηση κυρίως στον ελληνικό Τύπο, για άλλες συνεργασίες με τεθωρακισμένα. Δεν είμαι αναλυτής για στρατιωτικά θέματα, αλλά η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι το ναυτικό, γιατί εκεί βρίσκεται η απειλή. Εκεί βρίσκεται η πρόκληση και η προτεραιότητα, η ενίσχυση του ναυτικού και όχι του στρατού με τα τεθωρακισμένα. Απ’ ό,τι ακούω δεν θα συζητηθεί και δεν θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες» σημείωσε τέλος, ο κ. Μαϊνάρδους.
in.gr